Stefan Espmark och Mimmi Nilsson är lärare på Kålleredsskolan.
Stefan Espmark och Mimmi Nilsson är lärare på Kålleredsskolan.

Mikrofoner och högtalare i klassrummet

ANNONS
|

- Sitter du längst bak ska du höra lika bra som de längst fram, sen är det en vinst i att pedagogerna inte ska behöva höja rösten. Bland de vanligaste problemen hos lärare är hörsel- och stämbandsskador – det är yrkessjukdomar, säger Stefan Espmark som är hörselpedagog på Kannebäcksskolan.

Det var Sveriges Radio Ekot som i går rapporterade att högtalarsystem blir allt vanligare i landets skolor.

Stefan Espmark hjälper också till på andra skolor i Göteborg och idag är han på Kålltorpsskolan som har två så kallade hörselutjämnande system. Detta klassrummet har haft ett sedan september, anledningen är att man har en hörselskadad elev i klassen men det finns också andra fördelar.

ANNONS

Mimmi Nilsson, lärare på Kålltorpsskolan, berättar:

- Jag visste att det fanns mikrofoner när jag började här, jag tycker inte det är jobbigt. Sen upplever jag en vinst i att vi nu hör elever som vi tidigare inte hörde, säger hon.

Hur fungerar det rent praktiskt?

- Vi hör lärarmikrofonen, den knäpper Mimmi bara på sig och så fungerar den. Sen har vi en annan typ av mikrofoner för eleverna. När eleven får ordet så tar han eller hon upp mikrofonen och pratar, säger Stefan Espmark.

Enligt honom är det vanligt att klassrum har dåliga akustiska egenskaper och därför höga bullernivåer, då är det viktigt att man först akustikanpassar klassrummen.

Allt från möbler till väggar och gardiner påverkar ljudet i ett rum, först på senare år har det fått mer uppmärksamhet när man börjat mäta ett klassrums ljudegenskaper. Systemet på Kålltorpsskolan kostar över hundratusen kronor vilket också gör det till en kostnads- och prioriteringsfråga för skolorna. Av skolorna i nordöstra Göteborg som testat systemen är det inga som sen köpt in egna.

- Föräldrar, lärare och hörselvården har tryckt på i den här skolan, men det är ju inte alla som har kunskapen om att det finns, säger Stefan Espmark.

ANNONS
ANNONS