Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Migranter vittnar om skamlöner på Göteborgsrestaurang

30 kronor i timmen svart. Det fick Nasim Omari och hans kompis när de jobbade. När Skatteverket kom blev Nasim tillsagd att gömma sig. Men restaurangkedjans ägare slår ifrån sig och fortsätter sin högröstade marknadsföring att de har bästa maten.

19-årige Nasim Omari är asylsökande från Afghanistan. Sedan i april har han till och från jobbat hos kedjan. Hans lön för det intensiva arbetet har mestadels varit 30 kronor i timmen.

- Jag jobbade fyra eller fem dagar varje vecka och gjorde det mesta i restaurangen. Jag serverade, diskade, fixade sallader och såser, hackade, städade toaletten, säger Nasim.

Lönen: 400 kronor

På vardagarna handlade det om arbetstider mellan 16 och 22, ibland en halvtimme längre. För det fick han 200 kronor. På lördagar och söndagar var det bättre betalt: 400 kronor. Men då sträckte sig arbetstiden från 9 till 22.30.

Nasim Omari säger att han fick lönen på söndagarna. Alltid kontant utbetalad, för det mesta av den yngre av delägarna.

Under arbetspassen var inga raster inlagda, inte ens på 13-timmarspassen.
- En gång per pass fick vi äta. Det skulle gå på tio minuter. Om man gick på toaletten skulle det gå fort, annars kom de och knackade och ropade skynda-skynda, berättar Nasim Omari.

Sa du någon gång att du ville ha riktiga raster?
Nasim tycker att frågan är konstig.
- Ville ha…? Skulle man säga det, så fick man gå.

Nasim Omari kom till Sverige i oktober 2015. Han har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd och hans framtid i Sverige är högst osäker. Han har aldrig haft arbetstillstånd.

LÄS MER: Facket: "En katastrof för vår bransch"

Med en dagersättning på 61 kronor från migrationsverket var han i stort behov av pengar när han i april följde med en kompis, som vi kallar Ali, till restaurangen. Ali hade då jobbat där i några dagar, med att köra ut mat.

- Den första dagen fick jag jobba gratis, för att visa att jag kunde jobba. Sedan sa den yngre delägaren ’kom i morgon’, berättar Nasim Omari.

I maj hade han bestämt sig för att sluta. Kompisen Ali hade då polisanmält att han blivit misshandlad inne i restaurangen.

Men Nasim var pank och tänkte att lite pengar är bättre än inga. När en av de anställda ringde, tackade han ja och jobbade fyra och en halv dag i en annan av kedjans restauranger dagarna kring midsommar.  Nu fick han 450 kronor för ett 13-timmarspass.

Enligt Hotell- och restaurangfackets avtal ska en outbildad person ha en minimilön på 121,63 i timmen.
Enligt ett särskilt ungdomsavtal ska minimilönen för en 19-åring vara 101,60 kronor i timmen.

Han säger sig känna till ytterligare två unga invandrade män som liksom han själv och Ali jobbade svart på restaurangen.

Blev tillsagd att gömma sig

Nasim säger att Skatteverket kom på besök till restaurangen ett par gånger under tiden han arbetade där.
- Då sa de till mig att ’gå bakom’ för att städa eller fixa något. När tjänstemännen gått fick jag komma fram igen.

Sedan tio år är det lag på att restauranger ska använda kassaregister och föra personalliggare. Syftet är att komma åt fusk på såväl intäkts- som utgiftssidan.

Skatteverket har gjort ett flertal oanmälda besök hos den aktuella restaurangkedjan.
Vid fem tillfällen har Skatteverket tagit ut straffavgift efter konstaterade brott mot bestämmelserna om kassaregister och personalliggare.

Vid ett av besöken noterade tjänstemännen sju försäljningar. Av dem blev bara två registrerade i kassaregistret.

Vid andra besök var personalliggaren tom: inga namn på de som arbetade för dagen var ifyllda.

Från ett av dessa besök noterar Skatteverket: ”En person saknade helt svenskt personnummer, en person försökte gå ut genom bakdörren. Personen som försökte gå ut genom bakdörren lämnade vidare ett falskt personnummer.”

Summan av Skatteverkets så kallade kontrollavgifter hamnade på 66 500 kronor.

Nasim Omaris 28-årige kompis Ali har körkort från Afghanistan. Han hade kört ut mat för en restaurang i Varberg när han hörde av sig till kedjan i Göteborg.

- De sa ’Vi ska prova dig. De första två dagarna måste du jobba gratis.’, berättar Ali för GP.

Därefter fick Ali börja jobba halvdagar, sex till sju timmar, och fick 250 kronor per pass.
Efter ett tag började han att också jobba heldagar, från 10 till 22.30. I början fick han 400 kronor för dessa pass, mot slutet höjt till 500 kronor. Vanligen jobbade han fyra dagar i veckan, säger han; heldagar på onsdag och lördag, halvdagar måndag och fredag.

När Ali hade arbetat en vecka, tyckte han att han lärt sig jobbet.
- Jag sa: ’jag är bra nu, jag kan jobbet och behöver ingen gps. Men jag vill ha ett kontrakt. Jag vill ha ett vitt jobb’.

Det är viktigt för honom att jobba vitt:
- Jag vill visa att jag har talang, att jag kan jobba på rätt sätt och betala skatt, säger han.

Ali säger att han gång på gång bad ägarna om att få en riktig, vit, anställning. Men svaret var ständigt det samma: ’vänta-vänta’.

Misshandlades på restaurangen 

24 maj hände det som fick Ali att sluta jobba: Han polisanmälde att han blivit misshandlad på restaurangen. En förundersökning pågår. Tre anställda var enligt honom inblandade i bråket som började med att Ali bad en av dem att hjälpa honom torka av ett bord.

Ali säger att han blev yr av slagen han fick i huvudet. Han gick in i ett rum på restaurangen och ringde polis som kom dit.
- Efteråt ringde den äldre delägaren och ville att jag skulle ta tillbaka min anmälan. Han lovade mig extra betalt om jag kom tillbaka och jobbade. Men jag sa nej.

Läs i morgon: Bordeller, svartjobb och dopning. GP följde med på ett pass hos gränspolisen.

Har du tips kring svartjobb eller annat du vill att GP:s grävande reporter Per Sydvik ska skriva om? Maila till [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.