Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Mia Skäringer årets göteborgare

Komikern och författaren Mia Skäringer utses till årets göteborgare.

Priset är ett samarbete mellan Sveriges radio Göteborg, Göteborg & Co och GT. Tidigare pristagare är bland andra Gustavo Dudamel, Ingvar Oldsberg och Lotta Engberg.

– Det värmer jättemycket naturligtvis, säger hon till SR.

Utmärkelsen Årets Göteborgare har delats ut sedan 1993 och går till den göteborgare som särskilt utmärkt sig och gjort något som många har haft glädje av.

Mia Skäringer kommer ursprungligen från Värmland men har bott på Brännö och är nu bosatt i Långedrag. Vad har Göteborg egentligen för plats i hennes hjärta?

- Det har jättestor plats, det var här allting började, min karriär tog fart. Sen är ju mina barn födda här. Det är lite yin och yang med Värmland och Göteborg. Jag behöver båda delarna. Jag kan inte klara mig utan Värmland och jag kan inte klara mig utan Göteborg, känns det som, berättar hon för Sveriges Radio.

Att bevara sitt ursprung är lättare här än i till exempel Stockholm, tror hon. Här har hon till och med "fått en dunk i ryggen för att hon är värmlänning".

- Det är inte så jävla märkvärdigt här på något vis. Jag har däremot många bekanta som jag hört när de flyttat upp till Stockholm har börjat prata stockholmska efter bara några månader, och suddat ut sitt ursprung. Nu kanske jag är fördomsfull men jag tycker att det finns en skillnad där.

Mia Skäringer fick sitt stora genomslag i radioprogrammet Roll-on som hon gjorde tillsammans med Klara Zimmergren. 2007 blev Mia och Klara en tittarsuccé i SVT. 2009 släppte hon boken Dyngkåt och hur helig som helst.

I början av 2010 började programmet Solsidan sändas i TV4 med Mia Skäringer i en av rollerna och blev en av TV4:s största tittarsuccéer någonsin. Ja, de senaste åren har varit framgångsrika för Mia Skäringer.

Men priset fick hon också för att hon vågar visa även det mindre lyckade.

"Mia Skäringer är en artist som vågar vara avig. Hon har lockat till skratt i radio, tv, på scen och i böcker genom att bjuda frikostigt på sig själv. Som i all stor komik finns också stråk av svärta. Mia är en generös komedienne som roar många med sin konst, vilket gör henne till en god ambassadör för Göteborg och en värdig Årets Göteborgare 2011."

Så lät juryns motivering.

De senaste åren har inte bara varit framgångrika, utan också hektiska, så hektiska att hon blev utbränd.

- Jag tänkte att det är lika bra att säga som det är. Jag fick ju ändå ställa in 12 000 biljetter, jag kan ju inte riktigt skylla på en förkylning, säger hon till SR.

Hon tror inte heller att det hade gått att göra på något annat sätt än att faktiskt gå in i väggen. I efterhand är hon tacksam över upplevelsen, säger hon.

Med sig tar hon nya prioriteringar, och lärdomen att göra en sak i taget.

- Det var mycket beslut och mycket omprioriteringar, och få lite ordning på vad som verkligen betyder någonting för mig under den här tiden. Det tar jag tar med mig nu framöver. Jag har blivit duktigare på att säga nej tror jag till exempel.

Nu är hon tillbaka igen, hon jobbar med tittarsuccén "Solsidan", och ska också vinterprata.

På torsdag klockan 12 delas priset ut på Nordstadstorget i Nordstan. Hon blir då den 19:e göteborgaren i ordningen att ta emot priset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.