Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Metoos låga brinner vidare

Med fackeltåg manifesterades att metoo-rörelsens låga brinner vidare. I Göteborg deltog flera hundra för att visa att kampen fortsätter.

Karolina Järn, medarrangör till fackeltåget i Göteborg, är glatt överraskad över att så många kommit till Gustaf Adolfs torg på söndagseftermiddagen. Det är viktigt att uppmärksamheten kring #metoo hålls vid liv, säger hon.

– Tystnaden som brutits ska fortsätta och tas med in i 2018. Metoo är inget som varade en liten stund, rörelsen fortsätter att existera. Det har börjat hända saker, men vi behöver fortsätta kämpa för att sexuellt våld ska tas på allvar och för att män inte ska kunna skydda sig bakom maktfasader. Skammen ska hamna där den hör hemma.

Under tystnad gick fackeltåget, där flera hundra deltog, fram på Avenyn mot Götaplatsen.

– Tåget är tyst för att en handling säger mer än tusen ord. Tillsammans är vi starka i både tystnad och i tal, säger Karolina Järn. Att vi finns och går tillsammans är ett vittnesmål i sig om att vi kräver samhället att uppmärksamma oss.

"Ingen tillfällig hype"

Flera andra framhåller just vikten av att hålla frågan i liv. En av dem är IF Metalls ordförande Marie Nilsson, som deltog i fackeltåget i Göteborg.

– Jag tycker det är jättebra att man ordnar manifestationen. Det får inte bara blir en tillfällig hype, det måste fortsätta tills det händer något konkret och positioner förflyttas, säger hon när GP pratar med henne innan manifestationen.

Metoos betydelse

När tåget närmar sig Götaplatsen hörs toner från Slynkören, som står på scenen. När alla är framme och samlade inleder Johanna Marseille sitt tal. Hon är en av de fem kvinnor som under manifestationen berättar om vad metoo betytt och betyder för dem.

– Metoo är inte över, det är män som utsätter kvinnor som är körda, säger hon.

Inger Gran berättar om utsatthet i barndomen. Yvette Lissman, om hur minnena vällde fram när metoo startade. Linda Rosengren talar om lättnaden när den som utsatt inser att skulden ligger hos förövaren. Sofia Westman berättar om hur sprickor i muren gjort att tystnaden brutits och berättelser om övergrepp sköljt över som en flodvåg. Allting avslutas med att Stina Velocette framför sin låt "Ska det va såhär", tillägnad alla dem som vittnat under #metoo.

Fackeltågen arrangerades samtidigt i uppemot 20 olika städer, bland annat i Göteborg, Karlstad, Örebro, Luleå, Umeå, Ronneby, Strängnäs,Mariefred, Helsingborg, Skellefteå, Östersund, Växjö, Kristianstad, Stockholm, Jönköping, Eskilstuna, Piteå och Sölvesborg.

Fakta: Metoo i siffror

31 345 artiklar där "metoo" eller"#metoo" nämns publicerades under tvåmånadersperioden den 15 oktober till den 13 december.

157 768 svenska inlägg på Twitter och Facebook nämner metoo under samma period. 640 600 inlägg på Instagram har hashtagen #metoo.

I sociala medier nådde metoo sina högsta toppar under oktober månad, medan antalet publicerade artiklar varit som störst i november.

De redaktionella publiceringarna har publicerats i 583medier och genererat 2,4 miljoner interaktioner på Facebook och Twitter.

Källa: Retriever (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.