Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/19

#metoo-manifestationen trotsade regnet

Under söndagen samlades tusentals människor runtom i Sverige som ville delta i kampen mot sexuella trakasserier. Det var kampanjen #metoo som lämnat nätet och tagit sig ut på gatorna.

I Göteborg hade några hundra personer letat sig till Götaplatsen. Framför den lilla upphöjningen såg man ett hav av paraplyer. Några hade gömt sig undan regnet under taket till Göteborgs Konserthus. Det var manifestationen #meetoo Göteborg som var på väg att börja. En liten stund innan manifestationen började så samlades människor från hela staden för att delta.

LÄS MER: Hon ligger bakom #metoo-manifestation i Göteborg

Bland de som väntade på att manifestationen skulle börja stod Carin Bonér.

– Det är viktigt att vara här idag och stå upp emot de här problem. Det är inga nya problem, det är klart att man blivit tafsad på även när jag var yngre. Jag är även en av många som utsatts för våldtäkt. Det är därför jag står här idag, säger Carin Bonér.

Vad tror du att den här manifestationen kan leda till?
– Att män förstår vad som är rätt och fel. Det här kanske leder till det. Vi ökar diskussionen om vad det här beteendet egentligen är. Nu sprider sig kampanjen som en löpeld och vi hoppas på en förändring, säger Carin Bonér.

Bredvid henne stod Elda Henning. Också hon har utsatts.

– Jag har också drabbats, och jag tror att det alltid varit så. Jag hoppas att det här är en början och att vi gör så att det inte accepteras av någon längre, säger Elda Henning.

En annan besökare är studenten Jonas Dahlqvist.

– Det här är inte en kvinnokamp, alla måste prata om det och hjälpas åt. Många vågar nog inte stå upp när de vet att någon går över gränsen för att de själva är rädda för vad folk ska tycka om dem. Det borde vara en del av allmänbildningen att lära sig vad som är okej och vad som inte är det. Ingen ska behöva vara rädd när den går hem på kvällarna, säger Jonas Dahlqvist.

Berättelser om övergrepp

Fyra kvinnor berättar sedan sina egna berättelser i mikrofonen. Det handlar om övergrepp i högstadiet, att inte tänka att det egentligen var övergrepp eftersom ingen annan reagerat, och att bli ifrågasatt utifrån klädsel.

Rebecka Forsberg är språkrör för Grön Ungdom Väst. Hon berättar om händelser som två av hennes vänner varit med om, och hur hon nu ser att hundratals av sina vänner utsatts tack vare #metoo-kampanjen. Att kampanjen visar på hur stort problemet är.

– Nu måste vi byta fokus från de som utsätts, till de som utsätter. Det är de som är problemet. Den obehagliga gubben på spårvagnen, eller vår närmsta killkompis. Aldrig mer ska någon behövs säga ”me too”, säger Rebecka Forsberg.

"Rörd att man trotsade kylan"

Vid 14-tiden på söndagseftermiddagen var manifestationen över. Arrangören Nora Myrne Widfors känner sig rörd när GP pratar med henne.

– Jag är rörd över att så många trotsade kylan och regnet. Och att så många delade med sig av sina upplevelser. Jag är så tacksam att de som pratade gjorde det och att politikerna kom och att alla pratade från hjärtat. De är de som gjort manifestationen, vi har bara satt upp lite tält. Och att folk kom hit i det här ruskvädret och stannade kvar i två timmar är fantastiskt.

, säger Nora Myrne Widfors.

Maria Nilsson är vice ordförande för Liberala Kvinnor. Hon talade under dagen och hyllar då bland annat kampanjen som spridits i sociala medier.

– Kampanjen metoo är fantastisk, framförallt att det är ett ideellt initiativ. Rädslan är väl att den ska stanna av, det handlar om att den måste forstätta. Jag hoppas att det här kan leda till vissa lagändringar, att man inte fokuserar på offren utan förövarna. Att inte mötas av misstro när man berättar om det. Du ska inte få vara kvar på ett jobb om du gör något liknande, det måste få konsekvenser, säger Maria Nilsson.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca håller med i berömmet riktat mot kampanjen.

– Jag hoppas verkligen inte att detta bara är någonting som är en hashtag under ett tag tills nästa hashtag kommer, säger Rossana Dinamarca.

Vad är det bästa som den här kampanjen kan leda till?

– Att män slutar begå övergrepp och att vi får äga rättigheten till våra kroppar.

 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.