Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Metoo-manifestation i fullmäktige

Kommunfullmäktige på torsdag kommer att inledas med en #metoo-uppläsning där en kvinna från varje parti medverkar, för att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp inom politiken.

Caroline Karlsson, pressekreterare hos Moderaterna i kommunstyrelsen, berättar att hon fick idén framför TV:n, där kvinnliga skådespelare läste upp vittnesmål ur "Tystnad tagning".

– Jag hade läst berättelserna i "I maktens korridorer" på Facebook och blivit mer och mer tagen. Jag kände att vi måste kunna göra någonting här i Göteborg.

Kvinnliga politiker läser

Hon tog kontakt med Moa-Lisa Fransson, stadssekreterare hos Socialdemokraterna i Göteborgs stad, och tillsammans har de organiserat uppläsningen som ska inleda kommunfullmäktiges möte på torsdag, där en kvinnlig politiker ur varje parti ska läsa anonyma vittnesmål.

– Det tvärpolitiska systerskapet och anonymiteten är en viktig del i den här rörelsen. Det finns överallt och när vi lyfter varandras berättelser visar det hur utbrett det är, säger Moa-Lisa Fransson.

Berättelserna de ska läsa upp är hämtade ur "I maktens korridorer", Facebookgruppen där det politiska Sverige delat sina upplevelser. Om de har utspelat sig här eller någon annanstans i landet är inte det viktiga.

Positiv kraft

– Vi som jobbar med det här vet att det pågår i Göteborg också, naturligtvis, säger Moa-Lisa Fransson.

Det som började med vittnesmål om filmproducenten Harvey Weinstein har utvecklats till en global massrörelse. Moa-Lisa Fransson säger att hon inte är särskilt förvånad över att metoo fått så stora proportioner. Däremot tycker hon att det känns glädjande.

– Det finns en positiv kraft i den här rörelsen och jag hoppas att vi kan förvalta den här känslan och det här förtroendet som massor av kvinnor ger varandra. Styrkan är att det skär över alla gränser, att fokus ligger på det gemensamma.

Vad hoppas ni att manifestationen på torsdag ska leda till?

– Man kan absolut tänka att "den här manifestationen, vad hjälper den?". Men det är att ta det ett steg till. Jag tror inte att alla män tagit del av så många historier, nu kommer de som sitter i Göteborgs högsta beslutande organ få höra det med egen öron, utan att kunna smita undan. Det blir ytterligare ett sätt att medvetandegöra det hela, säger Caroline Karlsson.

Hoppas på attitydförändringar

– Det viktiga med manifestationen är synliggörandet. Man kan aldrig göra något åt ett problem som inte syns. Därför är det viktigt att synliggöra hur det ser ut, säger Moa-Lisa Fransson.

På sikt hoppas de att metoo ska leda fram till attitydförändringar. Men där är vi inte än.

– Det pratas överallt, det är väldigt mycket reflektioner. Män reflekterar, kvinnor reflekterar. Det är fortfarande i ett läge där det väller fram – i bransch efter bransch, där kvinnor vågar sätta ord på det som händer, säger Moa-Lisa Fransson.

Caroline Karlsson håller med. Vi befinner oss fortfarande i ett skede där berättelserna väller fram och där många fortfarande inte vet om de ska våga ta sig modet.

– Sedan är frågan vad man gör i nästa steg, hur man tar den här rörelsen vidare så att det inte bara blir ett Facebookuppror hösten 2017 – utan verkligen leder till ett skifte där de här strukturerna äntligen försvinner. 

Partierna har nya rutiner

Moa-Lisa Fransson säger att de flesta partier hunnit skaffat sig rutiner för hur de ska ta hand om personer som drabbats av övergrepp eller ofredanden. Så på det rent konkreta planet har det hänt en del. Men för att det ska bli skillnad på sikt krävs en kulturförändring.

– Det handlar om hur vi är mot varandra som människor och vilket beteende som accepteras av omgivningen också. Som till exempel att man ursäktar saker med att "han är sån" – den grejen.

Fotnot: Caroline Karlsson är anställd på GP men sedan drygt ett år tillbaka tjänstledig för att jobba som pressekreterare hos Moderaterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.