Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgsområdet med omnejd kommer att få mer vaccin under vecka 24 för första dosen, för att kompensera att kommunen hamnat på efterkälken. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT, Krister Engström
Göteborgsområdet med omnejd kommer att få mer vaccin under vecka 24 för första dosen, för att kompensera att kommunen hamnat på efterkälken. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT, Krister Engström

Mer vaccin till Göteborg – för att jämna ut skillnader

Inför nästa vecka kommer Göteborg med omnejd att få mer vaccin för dos ett, för att jämna ut fördelningen av vaccin i regionen. Men enligt vaccinationssamordnare Kristine Rygge är det för tidigt för göteborgarna att hoppas att alla nu ska kunna vaccineras.
– Vi pratar inte om jättemånga doser, konstaterar hon.

Det är hårt tryck på vaccinbokningen överallt i Västra Götalandsregionen – särskilt i Göteborgsområdet. Men nu kommer en liten ljusning. Nästa vecka kommer Göteborg och omkringliggande kommuner att få mer vaccin till dos ett, för att jämna ut fördelningen i regionen.

– Nu när vi kommit ner i vilka åldrar vi vaccinerar har Göteborg naturligt hamnat efter. Det är det vi försöker åtgärda, säger Kristine Rygge.

Ung befolkning

Men det är inga stora mängder som kommer göteborgarna till gagn. Enligt Kristine Rygge handlar det i nästa vecka om 5 000 doser. Varför det sett ut som det gör beror på att Göteborgs befolkning har en relativt låg medelålder.

Kommuner med en äldre befolkning har därför fått förhållandevis mer vaccin. Men när allt yngre nu vaccineras är det ett större antal människor som behöver vaccin i Göteborg, något regionen nu alltså försöker kompensera för.

De kommande veckorna beräknas staden få ytterligare doser för att kompensera för vaccinskillnaderna i Västra Götaland.

– Det är egentligen en ganska logisk följd. Vi har inte tillräckligt med vaccin för att jämna ut helt under vecka 24. Men vi kan lägga till lite extra i alla fall. Sedan ser det bättre ut kommande veckor, säger Kristine Rygge.

Totalt sett får regionen något mindre antal doser vaccin vecka 24 jämfört med nuvarande vecka, 23.

LÄS MER: Öppnar för alla över 18 att få vaccin via reservlista

LÄS MER: Regionens plan: då kan 35-åringar boka tid för coronavaccination

Så många doser får Västra Götalandsregionen vecka 24 (jämfört med vecka 23 i parentes)

För dos 1: 30 508 doser (39 678)

För dos 2: 65 624 doser (62 326)

Totalt: 96 132 doser (102 004)

Källa: Västra Götalandsregionen

Fler doser för första sprutan

Regionen har en så kallad fördelningsnyckel där man bland annat tar höjd för att människor ska kunna få sin andra vaccindos. Därför har andelen vaccindoser som är till för dos ett de senaste veckorna varit förhållandevis få. Men det ska bli fler.

– Vecka 25 är prognosen att vi ska få ut runt 50 000 doser för första dosen. Och veckorna efter det ska det förhoppningsvis ligga en bit över 50 000, säger Kristine Rygge.

Samtidigt understryker hon att prognosen kan komma att ändras.

– Men utjämningen till Göteborgsområdet kommer att fortsätta i den mån vi kan, säger hon.

Vecka 22 hade nästan 44 procent av invånarna i Västra Götalandsregionen fått en första dos och nästan var femte är nu fullvaccinerad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.