Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kostnader måste kapas i Askim-Frölunda-Högsbo. Därför läggs bland annat Mellansteget och Axet, som bedriver daglig sysselsättning ned. Bild: Olof Ohlsson
Kostnader måste kapas i Askim-Frölunda-Högsbo. Därför läggs bland annat Mellansteget och Axet, som bedriver daglig sysselsättning ned. Bild: Olof Ohlsson

Mellansteget läggs ned när Askim-Frölunda-Högsbo sparar

Askim-Frölunda-Högsbo måste spara 66 miljoner kronor under nästa år. Det innebär att Axet och Mellansteget, som sysslar med arbetsinriktad rehabilitering, läggs ned.

I tisdags fastställde stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo sin budget för 2019. Som Göteborg direkt var först att berätta innebär det besparingar för stadsdelen, som under 2018 presterade ett positivt resultat.

Daglig sysselsättning avvecklas

Totalt handlar det om 65,9 miljoner kronor som måste sparas. Huvuddelen hade man hittat redan före nämndmötet, i form av neddragningar inom individ- och familjeområdet, och på mötet klubbades ytterligare åtgärder som ska ge besparingar på 23,9 miljoner kronor under 2019.

Det handlar om en nedläggning av medborgarkontoret, som i dag ligger i biblioteket på Frölunda kulturhus, och en avveckling av den dagliga sysselsättningen på Axet och Mellansteget.

Rödgrön protokollsanteckning

Nämnden byter majoritet efter årsskiftet, då Alliansen tar över styret, och den nu sittande majoriteten är kritisk till neddragningarna. Camilla Widman (S), som är ordförande fram till årsskiftet berättar att det nuvarande styret valde att lägga ned sina röster på nämndmötet.

– De hade ju kunnat genomföra det här efter årsskiftet i vilket fall.

De rödgröna valde dock att göra en protokollsanteckning, där de skriver att stadsdelen har ett eget kapital som är dubbelt så stort som det krävs – och att man kunde mildrat besparingarna genom att använda delar av det.

Beklagar nedläggningen

Att Mellansteget och Axet läggs ned beklagar hon.

– Det vänder sig till personer som står långt ifrån arbetsmarknaden och för den här gruppen är det ett stort steg bara att ta sig ut, så den här verksamheten har varit väldigt bra, säger Camilla Widman.

Mellansteget bedriver arbetsinriktad rehabilitering för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Här kan man arbetsträna under minst tre timmar varje dag, tre gånger i veckan. Arbetsuppgifterna rör sig bland annat om sömnad, cykelservice och snickerier.

"Vi måste prioritera"

Monika Beiring (M) är ledamot i stadsdelsnämnden och föreslagen som ny ordförande för den nya nämnd som tillträder efter årsskiftet. Hon säger att stadsdelen måste sänka kostnaderna för att få en ekonomi i balans.

– Vi måste alltid omvärdera och granska om vi gör rätt prioriteringar. Det kommer alla stadsdelar att tvingas göra.

Hur ser du på nedläggningen av Mellansteget och Axet?

– Det är tråkigt att vi tvingas lägga ned det, men det är ingen lagstadgad verksamhet och det finns motsvarande på annat håll i staden. Och brukarna ska ha fått hjälp av förvaltningen med att hitta var det finns.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.