Mejlhaveri på utbildningsförvaltningen

Under fredagen möttes alla elever och lärare i Göteborg av ett massutskick av mejl. Mejlkedjan har nu stoppats medan man utreder hur det kunde hända.
– All intern och utkommande mejl på utbildningsförvaltningen har drabbats men det går fortfarande att mejla internt inom förvaltningen, säger Per Gustavsson som är informationssäkerhets- och dataskyddschef vid Göteborgs stad.

ANNONS

Ärendet rapporterades in 09.38 på fredagsförmiddagen och man började då agera.

– Det är en elev på en grundskola i Göteborg, som har försökt ladda ner en mjukvara till sin dator. Det kom då upp en ruta om att han skulle informera en administratör och skicka en begäran om att få ta ner den här mjukvaran.

Per Gustavsson uppger att det inte är något brott som har begåtts utan att det är en elev som har följt alla rutiner och gjort allting efter regelboken.

Skickades ut till alla elever och lärare i Göteborg

– Av någon anledning har den här förfrågan skickats via en e-postlista till samtliga elever och pedagoger i staden. Alla som har ett konto i staden har då fått det här e-postmeddelandet, och då har flera elever och pedagoger svarat på det här vilket har genererat lika många svar. Så det eskalerade snabbt.

ANNONS

På grund av den kraftigt ökade mejltrafiken så skapades stora fördröjningar då tjänsterna som skickar mejlen märker av att det inte går att skicka och sedan försöker skicka igen med allt längre intervaller emellan vilket kan leda till stora fördröjningar till sist.

Inom en skolvärld så sprids ju olämpliga svar och det är säkert så att vissa elever kan ha gjort det, det kan man ju anta

Nu arbetar man för att identifiera och ta bort all e-post från e-postkedjan så att andra mejl kan komma fram.

– Vi håller nu på att undersöka hur den här e-postlistan kunde innehålla allihopa. Vi bedömer att det kommer att vara löst tills i morgon och att mejl då ska komma in som de ska. Vi har stängt ner e-postlistan så den inte går att svara på längre vilket var en av de första åtgärderna.

Ingen risk för virus

Något liknande har aldrig hänt tidigare och man benämner det som en enskild företeelse. Man behöver heller inte oroa sig om man har öppnat mejlet.

– Det är ingen risk att man har fått virus eller att det händer något för man har öppnat e-posten eller svarat.

Verksamheten har under dagen påverkats och man antar att även om det första mejlet inte innehöll något olämpligt innehåll så kan en del av svaren ha gjort det.

– Inom en skolvärld så sprids ju olämpliga svar och det är säkert så att vissa elever kan ha gjort det, det kan man ju anta.

ANNONS

Ylva Bergstedt som är tjänsteansvarig för utbildningsområdet säger att man har rutiner för att arbeta med sådana händelser.

– Pedagoger och rektorer tar hand om det på samma sätt som om det hade varit andra olämpliga mejl. Det är inget nytt. Det är något man är van vid att hantera.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS