Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Megaloppisen blir en mötesplats i Biskopsgården

Megaloppisen i Biskopsgården anordnades under lördagen för tredje gången, och det är en mötesplats som bara växer. Höstens loppis var fullbokad sedan länge.
– Det är en social upplevelse, säger Jonathan Björk, koordinator för kultur- och fritidsarrangemang Västra Hisingen.

När portarna till loppisen på Vårvindens fritidsgård slogs upp klockan elva hängde besökarna redan på låset. Köphungriga blickar svepte över de 60 fullbokade försäljarborden med barnkläder, skor, prydnadssaker och allmänt smått och gott.

– Slitna men fullt funktionella Martens, 30 kronor! säger Joel Melkersson.

Han kämpar hårt för att få två kvinnor att intressera sig för hans varor – begagnade kläder och skor ur hans egna garderob – men det faller till slut på att de inte verkar ha samma storlek.

Inte för ekonomins skull

Joel Melkersson var på plats och sålde även förra gången Megaloppisen arrangerades. Då gick det bättre, men den här gången började försäljningen trögt.

– Jag gör det inte för det ekonomiska, utan för det sociala. Att få tjöta med folk. Det känns också bra att folk kan hitta glädje i något som jag inte har användning av, säger han.

Hur känns det att göra sig av med alla de här sakerna?

– Det är smärtfritt, men det finns viss nostalgi. Det känns lite extra att göra sig av med vissa saker, som den här, säger han och tar fram en jacka som han hängt upp bakom bordet.

– Den är vacker, men inte på min kropp.

Megaloppis i länsmansgården. Joel Melkersson jobbar med sälj till vardags men tycker att det sociala på loppisen är roligt.. Bild: Petter Trens
Megaloppis i länsmansgården. Joel Melkersson jobbar med sälj till vardags men tycker att det sociala på loppisen är roligt.. Bild: Petter Trens

Paret Goodlike och Anna Maimu hade tagit med sina tre barn till Megaloppisen. Äldsta dottern Chichi har fyndat en docka, men annars är familjen inte ute efter något särskilt.

– Vi kollar bara vad som finns, sedan får vi se vad vi ramlar över. Det är en bra dag att komma ut och träffa folk på, säger Goodlike Maimu.

Det är första gången de besöker Megaloppisen i Biskopsgården, men förmodligen inte den sista.

– Vi gillar loppisar och handlar mycket second hand. Det är alltid schysst att hitta skor till barnen nu när de växer ur storlekarna så snabbt. Det är sådant som jag håller ögonen öppna för, säger Anna Maimu.

Hållbarhet ska ta större plats

Idén till Megaloppisen föddes ur ett medborgarförslag, där en invånare önskade sig en loppmarknad i stadsdelen. Sedan dess har projektet vuxit, och i höst uppskattar arrangerande stadsdelen Västra Hisingen att mellan 500 och 600 besökare kommer till loppisen.

– Det är kul att det växer. Det är en social upplevelse. Folk träffar sina vänner och nya människor här. På sikt hoppas vi ha ett större hållbarhetstema på Megaloppisen. Man ska kunna ta med sig sina grejer hit och få dem fixade, säger Jonathan Björk, koordinator för kultur- och fritidsarrangemang på Västra Hisingen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.