Mc-förarna manifesterade mot kvinnovåld

Under lördagseftermiddagen kunde göteborgarna se ett fyrtiotal MC-förare, några iklädda orangea tröjor, körande längs Avenyn. Gruppen var en av 40 korteger som under dagen körde på Sveriges vägar i syftet att uppmärksamma arbetet som görs för att motverka våld mot kvinnor.
– Man kan inte strunta i att agera, säger grundaren Maria Andersson.

ANNONS
LocationGöteborg||

Sedan 2018 har manifestationen Orange Day MC arrangerats. Motorcykelförare från flera nordiska städer har slutit upp och tillsammans kört mot Norrköping.

Tillsammans har de kört till förmån för den svenska UN Woman-kommittén, för att uppmärksamma arbetet som görs för att motverka våld mot kvinnor och flickor. Grundaren Maria Andersson berättar att idén växte fram ur frustrationen hon kände över att inte kunna göra nog.

Gruppen av motorcykelförare kom in vid Avenyn i Göteborg strax innan klockan sex på kvällen.
Gruppen av motorcykelförare kom in vid Avenyn i Göteborg strax innan klockan sex på kvällen. Bild: Olof Ohlsson

– Så jag skapade ett evenemang på Facebook och bjöd in nio vänner. Tanken var att vi skulle åka från Helsingborg till Norrköping. På morgonen efter hade över 650 anmält sig och dagen då vi körde var vi 1 500 mc-förare som slöt upp, berättar hon och fortsätter:

ANNONS

– Jag kunde inte låta bli att gråta när jag såg alla köra in. Man kan inte strunta i att agera. Vi vänder oss mot en machokultur. Våld mot kvinnor kan endast stoppas när män med bra värdegrund säger nej till andra män.

Maria Andersson under förra årets sammankomst, tillsammans med Petra Engberg och Louise Waller från UN Women Sverige.
Maria Andersson under förra årets sammankomst, tillsammans med Petra Engberg och Louise Waller från UN Women Sverige. Bild: Per Jahnke

"Pandemin har satt en del käppar i hjulen"

Årets kortege, eller korteger, kom att se väldigt annorlunda ut – på grund av coronaviruset och restriktionerna som införts blev det, istället för en stor klunga motorcykelförare, 40 mindre grupper som samlades och körde tillsammans runt om i landet.

Maria Andersson har varit i kontakt med polisen och hon förklarar hur problemet inte hade varit att fler än 50 förare kört samma sträcka, utan när gruppen tillfälligt skulle ha stannat för en paus. Då hade det blivit en allmän sammankomst med fler än 50 deltagare. Något som nu undviks.

– Vi är runt 40 som kör, så vi hamnade precis under strecket. Hade det blivit fler än 50 hade vi delat upp oss i två grupper, säger Håkan Nyberg som leder samlingen från Västra Götaland.

Men även om pandemin som för så många andra ställt till med problem, så har de nya förutsättningarna även öppnat upp för nya möjligheter, berättar Maria Andersson.

– Pandemin har satt en del käppar i hjulen. Men tidigare så har folk som bott i städer i till exempel Norrland eller på Gotland inte kunnat komma, det har helt enkelt varit för långt för dem att resa. Men nu, tack vare det mindre grupperingarna, så kunde fler vara med från olika platser, säger hon.

ANNONS

Över 100 000 kronor insamlat

Varje deltagare som kör i någon av kortegerna betalar in ett bidrag. Under lördagskvällen, när de flesta grupperna kört klart sin runda, var summan uppe i över 100 000 kronor.

– Allt går direkt till UN Woman, säger Maria Andersson och berättar att allt inte är räknat än.

– Men summan är redan nu ett rekord. Men många har betalt under dagen och om några dagar kommer vi att få reda på hur mycket vi fick in.

Åkte genom Göteborgs innerstad

Vid tvåtiden på eftermiddagen rullade representanterna för Västra Götaland-gruppen ut på Gamlestadsvägen i Göteborg efter att ha samlats på parkeringen intill det närliggande köpcentret. Åkturen tog knuttarna först till Trollhättan, sen mot Sollebrunn och därefter tillbaka till Göteborg.

Håkan Nyberg ledde gruppen som körde i Göteborg.
Håkan Nyberg ledde gruppen som körde i Göteborg. Bild: Olof Ohlsson

Under den sena lördagseftermiddagen rullade kortegen längs Avenyn, med Håkan Nyberg i spetsen.

– När jag fick frågan att leda detta var det en självklarhet, berättar han och fortsätter:

– Jag är engagerad i en förening som arbetar emot våld mot barn, så det går lite hand i hand med det här.

Därför kör vissa av motorcykelförarna med just orangea kläder:

Den internationella dagen för uppmärksammandet av mäns våld mot kvinnor och flickor infaller den 25 november varje år. Under den dagen brukar bland annat många kända byggnader världen över tändas upp i orangea sken, och dagen i sig är döpt till just Orange Day. Initiativet kommer från organisationen UN Woman.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS