Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mattias, 26, fastnade i luften under stormen

Under måndagskvällen rullade ett större oväder in över Göteborg. Mitt i stormen befann sig Mattias Kindberg – i ett plan som plötsligt inte kunde landa.
– Flygvärdinnorna gick runt och tröstade de som grät och skrek, säger han efter händelsen.

Efter en väldigt torr sommar så kom måndagskvällens storm nästan oväntat. Speciellt kanske för de flygresenärer som befann sig i luften när regnmolnen rullade in.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mattias Kindberg befann sig på ett flyg mellan Visby och Göteborg när åskmolnen hopade sig och blixten plötsligt slog ner utanför planet.

– Det var precis när vi skulle landa. Då blev det extremt turbulent, det var helt enkelt storm, säger han.

"Folk grät"

Piloten fick avbryta inflygningen mot Landvetter flygplats och istället cirkulera runt området.

– Han ropade då ut i högtalarsystemet att det var ovanligt att sådant hände, att de ofta övar på sådant men att det inte händer särskilt ofta. Men folk grät ju. Flygvärdinnorna gick runt och tröstade de som grät och skrek, och man hade riktigt ordentligt med adrenalin där, säger Mattias.

På det hela taget tycker han att flygbolaget BRA hanterade situationen väl.

– Jag tycker att man ändå blev väl bemött. Efteråt så erbjöd de alla som ville att prata om det som hade hänt. Det blev ändå ganska roligt när flygvärdinnorna, liksom lite inövat, när vi faktiskt landat önskade att vi alla hade haft en trevlig flight. Då kom hon liksom på sig själv, och det blev faktiskt roligt.

"Vi vet att det kan upplevas som obehagligt"

Emma Sandsjö är kommunikationschef på flygbolaget BRA. Hon berättar att kaptenen upptäckte åskvädret på 400 meters höjd.

– De var på väg att flyga in och sen på 400 meters höjd så var det ett åskväder som gjorde att de fick avbryta inflygningen, säger Emma Sandsjö.

Planet cirkulerade sedan några varv runt flygplatsen till molnen lättat och man kunde försöka igen. På det andra försöket hade planet lyckats landa utan problem.

Hon är också glad att resenären Mattias känt sig väl omhändertagen under och efter själva händelsen.

– Vi brukar ha som standard att kaptenen efter ett jobbigt flygtur kliver ur planet så att man kan prata om det som har hänt. Vi vet ju att det kan upplevas som obehagligt och många kan ha flygrädsla, och då brukar vi försöka bemöta passagerarna för att diskutera det hela. Om någon som satt på planet däremot inte känner så får man gärna kontakta oss så att vi kan prata om saken i efterhand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.