Matsnusket ökar i Göteborg

ANNONS
|

Peter Warpefelt är krögare och driver Texas Longhorn i Göteborg. Han har märkt att kontrollerna och kraven har ökat.

-Jag välkomnar kontroller. Det ger seriösa krögare bättre konkurrensvillkor, säger han.

Snedvriden konkurrens

Peter Warpefelt berättar att det är kostsamt att utbilda personal och köpa in den utrustning som krävs för att följa reglerna. När vissa restauranger inte följer reglerna får de lägre kostnader, vilket ger en snedvriden konkurrens menar han.

Förra året fick 72 restauranger och andra näringsställen tillfälligt förbud att hantera livsmedel. Fram till och med den 19 december i år var motsvarande tal 195 stycken.

ANNONS

-Vi ser att många verksamheter brister i kunskaper. Det ställs för få krav, säger Daniel Eek, chef för miljöförvaltningens livsmedelsavdelning.

Anledningen till den kraftiga ökningen beror på att inspektionerna har ökat från drygt 1 200 under förra året till 1 700 i år.

-Vi är ute mer och har blivit lite tuffare. Jag tror inte att verksamheterna har blivit sämre, säger Daniel Eek.

Större rättvisa

Nästa år är målet att fördubbla antalet inspektioner. Liselott Lönn har jobbat i sex år på miljöförvaltningen och är en av 27 livsmedelsinspektörer i Göteborg.

-Generellt sett kan jag säga att medvetenheten är större och restaurangägarna är mer insatta i lagar och de krav som ställs. Sen att inte alla lever upp till dem är en annan sak. Men jag tror att vi sprang på fler riktigt dåliga exempel förr, säger Liselott Lönn.

Hon berättar att hon möter både positiva och negativa reaktioner på de ökade kontrollerna. Vissa verksamhets-ägare tycker det är bra med högre krav och att det innebär större rättvisa. Andra blir chockade och arga när de får förbud.

Förprövning försvinner

Trots att målet är upp-emot 4 000 inspektioner under 2009 kommer livsmedelsavdelningen inte att anställa fler inspektörer. I stället ska man frigöra tid genom ändrade rutiner.

ANNONS

-Vi kommer att jobba mer ute i verkligheten och mindre med pappersarbete. Bland annat kommer vi att skippa förprövningar från och med nästa år, säger Daniel Eek.

Tidigare har alla som hanterar livsmedel lämnat in en ansökan med bland annat ritningar över lokalen och en genomgång av sitt egenkontrollprogram. Först efter en godkänd förprövning har verksamheten fått öppna. Men från och med årsskiftet försvinner alltså förfarandet med förprövningar.

-Fördelen med det är att vi inspekterar en verksamhet som finns i verkligheten och inte bara på papperet. Tidigare har det varit bortkastade resurser, både för oss och verksamheterna.

Hoppas på en övergående trend

Det innebär en bättre rollfördelning, enligt Daniel Eek. Det blir tydligare att ansvaret nu ligger hos restauranger och övriga livsmedelsverksamheter.

Krögaren Peter Warpefelt upplevde de nya lagarna som komplicerade i början. Nu har de nya rutinerna blivit etablerade på hans två restauranger.

-Vi har större kontroll över vår egen verksamhet i dag, säger han.

Livsmedelsinspektör Liselott Lönn hoppas att den senaste tidens ökning i förbud är en övergående trend. I takt med ökade kontroller och fler förbud hoppas hon att kunskapen ska nå ut bland alla dem som hanterar livsmedel.

-Min framtidsvision är att jag inte ska behövas, säger Liselott Lönn.

ANNONS

fakta: Fem vanliga problem

Fel i varmhållning.

Bristande kunskaper.

Smuts.

Fel i nedkylning.

Dålig separering av olika livsmedel.

"Råttspillning i varmkök och torrförråd. Säckar med mjöl var söndergnagda och läckte".

Restaurang, Hisingen 24 januari

"En hund utfodras och hålls på personaltoaletten. Råvaror förvaras i rumstemperatur".

Café, Hisingen 10 mars

Gamla köttrester i köttkvarn. Alger växte på pappershållare i köttavdelningen.

Mataffär, Gamlestaden 2 april

Råttspillning hittades i förrådet samt allvarliga brister i städning och underhåll.

Restaurang, Gamlestaden 28 april

Underhållet och rengöringen av lokalen var kraftigt eftersatt. Personalen arbetar i privata kläder, ombyte sker i hemmet.

Café, centrum 20 maj

Grovrengöring behövs och eventuellt renovering. Mycket fett på väggar, golv och kylskåpshandtag. Rökning förekommer i köket.

Restaurang, centrum 28 maj

Kebabspett varmhölls i 47 grader. Kasserades på plats. Färdiga kebabspettsförpackningar förvarades i rumstemperatur för upptining.

Gatukök, Angered 30 maj

Stor mängd bananflugor i förråd samt en del i kök. Personal använder kundtoalett och kunder använder ibland personaltoalett. Verksamheten gav ett rörigt intryck.

Restaurang, centrum 2 juli

Rå lax ovanför ätfärdiga grönsaker. Vattenläckage i kylrum. Smutsiga och kladdiga dörrhandtag. Ingen som helst egenkontroll.

Restaurang, centrum 28 juli

Ägarens och personalens kunskaper i livsmedelshygien och egenkontrollsprogram var mycket bristfälligt. Tak i disk flagnar. Håligheter i väggar.

Restaurang, centrum 4 september

Personal arbetar utan hårskydd, bär ringar på fingrarna. Använder privata kläder och förkläden.

Restaurang, centrum 1 oktober

Det är klibbigt på vissa väggar och hyllor. Personalen byter inte handskar mellan olika arbetsmoment.

Restaurang, centrum 15 oktober

Grönsaker till woken togs med bara händer efter att man hade torkat både händer och spis med en trasa.

Restaurang, centrum 20 oktober

Ventilation är bristfällig i diskutrymme. Konstaterad tillväxt av svartmögel.

Restaurang, centrum 29 oktober

Handfat och kranar samt pappersbehållaren var mycket smutsiga - svårt att få rena. Tyghandduk vid disken utgör en mikrobiologisk risk.

Pizzeria, centrum 30 oktober

Omklädningsrummet luktar avlopp. Städutrustning med smutsigt städvatten förvaras i köket. Bildäck förvaras i torrförråd, cykel i omklädningsrum. Lagerförvaring sker på kontoret.

Café, centrum 11 november

Gammal ingrodd smuts finns på arbetsytor och bänkar som kommer i direkt kontakt med livsmedel.

Pizzeria, Angered 21 november

"Bland annat förvarades rått kött över färdiglagad gratäng och salladshuvuden i en trälåda precis intill en ho i vilken fisk låg".

Hotell, Majorna 2 december

ANNONS