Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mässan ”Passion för mat” när den hölls i Eriksbergshallen Bild: Henrik Björnsson, Arkiv
Mässan ”Passion för mat” när den hölls i Eriksbergshallen Bild: Henrik Björnsson, Arkiv

Matmässan ”Passion för Mat” väljer Trollhättan framför Göteborg

Matmässan ”Passion för Mat” har valt att hålla sin nästa upplaga i Trollhättan, trots att de under flera år har haft den i Göteborg. En av orsakerna är hur Göteborgs tillgänglighet har påverkats av byggnationer i staden.

Mässan arrangerades för första gången 2008 i Göteborg. Lotta Hultén är grundaren som efter många års erfarenhet i matbranschen bestämde sig för att starta en mässa som fokuserar på kvalitetsmat.

Lotta Hultén är grundaren för matmässan ”Passion för Mat”. Bild: Åsa Dahlgren
Lotta Hultén är grundaren för matmässan ”Passion för Mat”. Bild: Åsa Dahlgren

– När jag startade ”Passion för Mat” var dagligvaruhandeln så fokuserad på pris och inte kvalitet. Därför fanns en anledning att starta en mässa som fokuserade på kvaliteten hos maten, säger Lotta Hultén.

Hon beskriver vidare att mässan riktar sig till matkonsumenter, matproducenter, samt dagligvaruhandel. Den har även blivit ett forum för att lyfta fram mindre svenska producenter av kvalitetsmat.

Dålig tillgänglighet

När ”Passion för Mat” startade hölls den i Eriksbergshallen, och där kom den att stanna fram till 2018. Inför 2019 års upplaga valde de dock att flytta till Åbymässan i Mölndal. Enligt Lotta Hultén hade både utställare och besökare problem med att hantera parkering och logistiken i Göteborg före flytten.

– Eriksbergshallen funkade jättebra när vi började, då fanns det mycket parkeringsplatser. Sen byggdes det mer och mer i området och då försvann de här parkeringarna, säger Lotta Hultén, och fortsätter:

– Många besökare avstod för att det var så jobbigt med parkering, men också för att det har blivit mer och mer besvärligt att ta sig in i staden på grund av att vägar och liknande byggs om.

Nu när Åbymässan har blivit padelhall har ”Passion för Mat” tvingats flytta igen, och då har de valt att inte återvända till Göteborg. I stället kommer nästa upplaga 2022 hållas i Trollhättan tillsammans med EM i Ostronöppning. Att samköra med ett annat evenemang beskriver Lotta Hultén som en del i beslutet. Detta för att det känns säkrare då de inte vet hur många besökare som kan tänkas komma när samhället öppnar upp igen efter pandemin. En annan orsak är hur tillgängligheten ser ut i Göteborg till följd av byggnationer.

– För att vi skulle flytta tillbaka fick tillgängligheten inte vara sämre än vad den var när vi flyttade, och det har den blivit, säger Lotta Hultén.

Tappar inte affärer

När det kommer till evenemang i Eriksbergshallen generellt sett ser dock inte Ina Aganovic, hotelldirektör och VD för Quality hotell 11 och Eriksbergshallen, att byggnationerna och dess påverkan på logistiken skulle vara något som brukar vara ett hinder för evenemang i hallen.

– Mig veterligen tappar vi inte affärer på grund av att logistiken påverkas. Men det är ju självklart att logistiken påverkas när det byggs, det gör det ju alltid när en stad utvecklas, säger Ina Aganovic och fortsätter:

– Det är andra faktorer som avgör om vi tappar en affär. Det är destinationer, storlek, att man väljer ett annat datum. Mig veterligen är det inte på grund av logistik eller parkeringsplatser – det är inte en faktor som avgör.

När det kommer till Göteborg i stort är det även inte helt lätt att säga om byggnationerna har fått andra arrangörer att välja bort staden.

– Det är svårt att veta i och med att vi har haft pandemin i ett år, och den har ju påverkat mycket, mycket mer, säger Stefan Gadd, press och informationschef hos Göteborg & CO.

Ser man till de evenemang som var planerade i staden innan pandemin bröt ut kan Stefan Gadd dock inte säga att evenemangsarrangörer, generellt sett, verkar välja bort Göteborg på grund av byggnationerna.

– 2021, och även 2020, skulle ha varit några av de mest mötesintensiva åren på länge. Det var mycket planerat som inte har blivit av på grund av pandemin. De arrangörer som valde Göteborg då gjorde det med full medvetenhet om att det är byggnationer i staden.

Kan tänkas återvända

Lotta Hultén är i alla fall optimistisk inför flytten till Trollhättan, både vad gäller logistiken och att samarbeta med EM i Ostronöppning. Hon är dock inte främmande för tanken att någon gång i framtiden återvända till Göteborg.

– Självklart kan vi tänka oss att återvända! Det här inte något ställningstagande. Vi vill fortsätta med ”Passion för Mat”, och just 2022 är detta en jättebra lösning, säger hon och tillägger:

– Vi har alltid haft ett bra samarbete med Eriksbergshallen. Hallen är fantastisk, men det är tillgängligheten som är problemet. Att parkeringar har försvunnit är inte något de kan påverka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.