"Får priset någon form av uppmärksamhet och genomslag i debatten är jag oerhört stolt och tacksam för det", säger Matilda Brinck-Larsen från organisationen Agape om att hon får pris på Child 10 Awards.
"Får priset någon form av uppmärksamhet och genomslag i debatten är jag oerhört stolt och tacksam för det", säger Matilda Brinck-Larsen från organisationen Agape om att hon får pris på Child 10 Awards. Bild: Per Wahlberg

Matilda Brinck-Larsen prisas – får 10 000 dollar

Matilda Brinck-Larsen från organisationen Agape prisas nu för sin kamp för papperslösa. På en gala i Malmö ska hon få ta emot 10 000 dollar – pengar som går direkt in i verksamheten.

ANNONS
|

Den 4 december anordnas Child 10 Awards i Malmö. Varje år prisas där tio personer som alla uppfyller kriteriet på att vara en "modig och inspirerande ledare som kämpar för de mest utsatta barnen".

När fokus i år ligger på de som jobbar för barn som lever som papperslösa återfinns göteborgaren Matilda Brinck-Larsen från organisationen Agape bland pristagarna. Tillsammans med nio andra personer, från både Sverige och USA, kommer hon få ta emot 10 000 dollar – motsvarande ungefär 90 000 svenska kronor.

Hon är tacksam för priset, men vill direkt rikta uppmärksamheten bort från sig själv när GP ringer och gratulerar.

ANNONS

– Det här är jätteärofyllt. Men jag hoppas att konsekvensen av att Agape får priset via mig blir att diskussionen om det växande parallellsamhället kommer upp på fler agendor, säger hon apropå att många av de som kom till Sverige 2015 nu har fått avslag på sina asylansökningar, inte omfattas av gymnasielagstiftningen och lever utanför samhällsnormen.

– Vi vet att papperslösa är ganska attraktiva för kriminella nätverk. De får göra skitjobbet i verksamheten – skulle något hända saknar man ju inte en papperslös. Förutom att rekryteras in i organiserad brottslighet, hamnar de på den svarta arbetsmarknaden och i slavarbete. De hamnar ofta i beroendeställning på olika sätt.

LÄS MER: "Det handlar om att kunna se sig i spegeln"

Pengarna går till verksamheten

Matilda Brinck-Larsen menar att inte heller samhället mår bra av att ha för många människor som lever utan rättigheter.

– Agape har hela tiden handlat om att på något sätt gå in och kompensera för det som stat och kommun slutat att göra för de här unga människorna som kom hit utan sina föräldrar.

– Att ha en massa människor här vars broar in i samhället bränts, som inte ser en utväg och nått till vägs ände är farligt. Vi vet inte vilka krafter som till slut får till en människa att explodera och hur det kommer ta sig uttryck. Därför är sammanhang som Agape helt avgörande.

ANNONS

Prispengarna kommer att gå direkt till att sörja för de grundläggande behov som grupperna som Agape hjälper har och därmed göra mer för fler.

– Det handlar om att dela ut kläder, ge någon form av ekonomisk kompensation, se till att de kan fortsätta komma någonstans där Agape finns och få mat, bo, duscha, tvätta, byta sina kläder och sköta sin hygien. Vi har också en del av verksamheten som innebär att vi försöker få unga människor att fatta kloka beslut för sig själv och sin framtid och förstå utmaningen som kommer med vilka beslut de än fattar, säger hon.

ANNONS