Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Mat, dryck och boule – nytt koncept i stan

Den finns redan på flera håll i Stockholm. Förra året dök den upp i Malmö. Nu är det dags för bouletrenden att komma till Göteborg.

Konceptet är enkelt; Mat, dryck och boule. På torsdag öppnar Boulebar i Göteborg.

Fyra ton grus har hämtats från Örebro och Gotland för att återskapa en känsla av södra Frankrike i lokalerna vid Rosenlund. Fransk mat står även på menyn och i baren kan man självklart få en pastis.

– Det är kutym inom boule att man går till pastiskiosken, som alltid finns vid boulodromen, efter matchen och vinnaren bjuder förloraren på en pastis, säger Måns Daniel, ansvarig för boulespelandet på Boulebar.

De senaste åren har området kring Rosenlund fått ett rejält uppsving. I nya Rosenlund trängs restaurangerna längs kanalen. Tidigare i år slog Barabicu och Market upp sina dörrar. Nu är det dags för en tredje restaurang, men med litet annat fokus. Boulebar är aktivitetsrestaurangen där besökaren både ska äta och spela. De 1 200 kvadratmetrarna mittemot Fiskekörka har renoverats för att påminna om en park.

– Bilden av boule är att det mest är äldre franska män som spelar på torgen. Men i Frankrike är det snarare så att alla spelar oavsett ålder, säger Måns Daniel.

14 boulebanor har anlagts i två plan och man har använt sig av olika grustyper för att skapa olika banor.

– Vi har en bana som heter VM-banan, som är den svåraste. Den har väldigt stora stenar. Sen har vi två andra grustyper på de andra banorna. Vi har försökt skapa en av världens bästa boulehallar, säger Måns Daniel.

Men de hoppas inte bara locka till sig de redan inbitna boulespelarna i stan, snarare motsatsen.

– Många har redan en relation till boule och har spelat någon gång tidigare. Det är inte bara pensionärer som gillar boule utan det är människor i alla åldrar, säger Jessica Samuelson, chef på Boulebar i Göteborg.

– Vi hoppas på en väldigt bred publik just för att det är så tillgängligt. Det krävs inga förkunskaper, inga speciella kläder, inte det bästa bollsinnet utan man kommer och umgås kring boulen, maten och drycken, säger Jessica Samuelson.

Företaget har redan fyra ställen i Stockholm och i fjol öppnade man en boulebar i Malmö. Och intresset har varit stort.

– I Malmö består nog publiken av lika delar Järntorget och Avenyn. Vi vill kunna vara till för båda, säger Arvid Falk, chef för Boulebar i Malmö.

Bakom företaget står en trio bouleentusiaster som föll för sporten när de tågluffade i Europa. Drygt tjugo år senare öppnar de nu sin sjätte Boulebar. I veckan har man haft flera smygöppningar och man har redan märkt att det finns ett stort intresse i Göteborg.

– Vi har mottagit över tusen bokningar för november och december, säger Jessica Samuelson.

Förhoppningen är att sportens enkelhet ska tilltala alla. Boulebar har även instruktörer, med flera SM-titlar i bagaget, som lär ut grunderna och kommer med tips och trix till gästerna.

– Boule är väldigt accepterande. Det finns nog inga riktiga no-no inom sporten, förutom att en fransman givetvis kommer att klaga på dig om han förlorar, säger Arvid Falk.

Att kombinera alkohol med att kasta tunga bouleklot inne i en restaurang ska nog inte heller bli några problem.

– Det är en ganska vanlig fråga, många blir lite oroliga men det är lugnt. Vi har nog inte haft något skadefall, säger Måns Daniel.

FAKTA: Så imponerar du på boulebanan

Kasta högt

"Förutom att det är väldigt snyggt så är fördelen att man kan kasta nära lillen oavsett underlag för klotet stannar ganska direkt" säger instruktören Måns Daniel.

Skjut mycket

"Försök hellre skjuta bort din motståndares klot än att spela säkert och lägga dig nära. Det blir bättre show."

Lär dig madagaskarflippen

"I hundra år har man kastat lillen som ett bouleklot men för ungefär tio år sedan kom madagaskarflippen på VM. Man tar spidermangrepp på lillen så går det att skapa en underskruv när man kastar iväg den."

Sätt tekniken

"Vill du imponera på dina polare som aldrig har spelat så kan du givetvis kasta hur du vill. Men vill du imponera på mig som instruktör så visar du att du kan tekniken."

Bjud förloraren på en pastis

"Det är kutym i boule att vinnaren köper en pastis efteråt. Dessutom får vinnaren gärna förklara vad förloraren gjorde för fel."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.