Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Massa ölnördar på mässa

I helgen samlas ölnördar från världens alla hörn i Göteborg. Ölmässan All in beer fest anordnas för femte året i rad. – Vi ville göra en nördig ölfestival, säger Lina van der Zwan, mässgeneral.

Under fredagen och lördagen anordnas ölmässan All in beer fest i Eriksbergshallen. Under de två dagarna beräknas sammanlagt omkring 2000 besökare vara på plats för att smaka på udda ölsorter från världens alla hörn. Bakom mässan, som arrangerats fyra gånger tidigare, står västkustbryggeriet All in brewing.
– Vi ville göra en nördig ölfestival med unika produkter. Det här är som en stor ölhall där utställare och besökare kan mötas och umgås och utbyta erfarenheter, säger Lina van der Zwan, mässgeneral och delägare i bryggeriet.

I år deltar 33 bryggerier från hela världen.
– Det går inte att köpa sig en plats här utan det är vi som väljer vilka vi vill bjuda in. Vi vill ha unika produkter för en liten skara genuint intresserade öldrickare, säger Lina van der Zwan.

Tre pass

Mässan är uppdelad i tre pass; ett på fredag kväll, ett på dagen under lördagen och ett på lördagskvällen. När Göteborgs-Posten besöker mässan vid lunchtid på lördagen är stämningen på topp. Den stora Eriksbergshallen är full av folk i olika åldrar som går runt med små, små ölglas och smuttar och småpratar.
– Det här passet brukar det vara många riktiga ölnördar, de tycker om att ta det lite lugnt. På kvällspassen brukar det vara mer folk, lördag kväll är partypasset, då går många ut efteråt, säger Victor Dahlberg, delägare och medarrangör.

En av alla besökare denna dag är Monica Lingdén, som står med en engelsk fruktöl i handen. 
– Det är jättetrevligt här och den här ölen är fantastiskt god, säger hon. 
Hon är här med ett stort gäng för att fira väninnan Maria Styrén, som fyllt år. Vännerna är med i Ölfrämjandet och är ofta på andra mässor, men i dag är första gången de besöker just All in beer fest.

– Det finns otroligt mycket bryggerier i dag, så det är bra att gå på festival och testa. I dag satsar jag på att testa öl från olika bryggerier utangör Göteborg, Göteborgsbryggeriernas öl kan jag testa andra dagar, till exempel på Haket, det är vårt stammisställe. De har ett fantastiskt utbud, säger Monica Lingdén.

Går all in

En annan besökare på mässan denna dag är Kitty Rossander. Hon har köpt biljett för alla tre passen.
– Mässan heter All in, så då går vi all in. Den här mässan är grym. Den är av nördar, för nördar. Der är fjärde året jag är här. I går testade jag vildjäst vin med humle, det är roligt med folk som tänker utanför ramarna.

Bland de internationella utställarna syns Jonathan Henderson, från Grand rapids i USA. Han arbetar för det amerikanska bryggeriet Founders. 
– Vi bryr oss inte så mycket om vad andra säger utan brygger den öl som vi själva vill dricka. Vi tycker det är roligt att experimentera med olika smaker, som till exempel choklad och kaffe, säger han.

Bredvid Jonathan Henderson står Lotta Dahlbäck, säljansvarig på Wicked wine. Hon tycker att All in beer fest är en rolig festival för att besökarna är så kunniga.
– Majoriteten här har hög kunskap om öl, det är roligt med ett eget event för dem. Vi träffar bara riktigt öltokiga människor här så vi tar bara med de roligaste ölen, den här publiken har höga krav.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.