Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den tjugo ton tunga cyklotronen lyfts ned i ett strålningssäkert valv

Maskinen ska dubbla antalet cancertester

På torsdagen lyftes den tjugo ton tunga cyklotronen ned i ett strålningssäkert valv på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Med maskinens hjälp hoppas Sahlgrenska kunna effektivisera arbetet med att spåra cancer.

Den lockar stor publik. På en utsiktsplats står ingenjörer, läkare och sjuksköterskor och betraktar maskinens rörelse ned i det underjordiska valvet.

Arbetet med att bygga valvet har pågått sedan 2011. Väggarna är drygt 2 meter tjocka, gjorda av armeringsjärn och betong som hindrar strålning från cyklotronen att läcka ut ur valvet. Cyklotronen är en partikelaccelerator, en maskin som används för att tillverka radioaktiva ämnen, och är den första i Västra Götaland. Sahlgrenskas cyklotron har ett medicinskt användningsområde, de radioaktiva isotoper som tillverkas i den kommer bland annat att användas till att spåra tumörer.

Sjukhusfysikern Jakobína Grétarsdóttir har drömt om att Sahlgrenska ska få en egen cyklotron sedan slutet på 1990-talet, och tror att det nya tillskottet på sikt kommer kunna innebära en fördubbling av antalet avancerade cancerundersökningar.

– Detta innebär en mycket säkrare tillgång till denna diagnostik. Vi kan ställa snabbare och mer specifika diagnoser. Vi har redan tekniken, men nu får vi en ökad kapacitet.

Varför har det tagit så lång tid?

– Först gällde det att övertyga folk som bestämmer att det här är viktigt, sedan är Bild- och Interventionscentrum som huserar cyklotronen ett gigantiskt projekt som har tagit tid att genomföra.

I dag köps den här typen av radioaktiva ämnen in från Lund och Finland. Varje dag har Sahlgrenskas chaufför kört till Lund för att hämta upp en last med radioaktiva isotoper. Halveringstiden på de radioaktiva isotoperna är två timmar, vilket innebär att ämnet är en färskvara. De minskar snabbt med tiden på grund av att de sönderfaller. Transporterna leder till att undersökningarna på Sahlgrenska i nuläget inte kan påbörjas förrän vid elvatiden på förmiddagen. Ibland ännu senare.

– Vår chaufför har mer än en gång blivit stoppad av nitiska trafikpoliser i Halland, som har velat förvissa sig om att vi har rätt dokumentation på plats. Det har inneburit att leveransen har fördröjts, säger Johnny Bröndt, ordförande i styrelsen för Sahlgrenska.

När den nya maskinen tas i bruk 2017 kommer man i stället kunna frakta ämnena i en liten hiss direkt från valvet till undersökningsrummet.

– Med en egen cyklotron kommer vi dessutom kunna tillverka ämnen som inte går att transportera, som har en alltför kort halveringstid. Exempelvis syre 15, som används vid avancerade hjärtundersökningar, säger sjukhusfysikern Jakobína Grétarsdóttir.

Fakta: Sahlgrenskas cyklotron

Cyklotronen väger 20 ton och kostar cirka nio miljoner kronor.

Cyklotronen kommer att vara placerad i ett strålsäkert cyklotronvalv under ytan vid den nya byggnaden Bild- och interventionscentrum.

Cyklotronen ska användas för att producera radioaktiva läkemedel till PET-undersökningar, som innebär att man injicerar ett radioaktivt, flytande spårämne i patienten. Ämnet söker sig sedan till ställen i kroppen som är angripna av cancerceller och med hjälp av kamera kan man lokalisera dem.

Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.