Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demokraternas partiledare och kommunalråd Martin Wannholt (D) är formellt misstänkt för brott. Men han är ännu inte delgiven misstanke, säger kammaråklagare Bengt-Olof Berggren. Bild: Robin Aron
Demokraternas partiledare och kommunalråd Martin Wannholt (D) är formellt misstänkt för brott. Men han är ännu inte delgiven misstanke, säger kammaråklagare Bengt-Olof Berggren. Bild: Robin Aron

Martin Wannholt (D) formellt misstänkt för brott

Demokraternas partiledare och kommunalråd Martin Wannholt är formellt misstänkt för brott. Men han är ännu inte delgiven misstanke, säger kammaråklagare Bengt-Olof Berggren.
– Med tanke på att han är en publik person ville vi att han skulle få en försvarare förordnad tidigare än vad som är brukligt.

Sedan några veckor tillbaka pågår en förundersökning kring Martin Wannholts affärer i Brasilien, där han under en period köpte upp mark och sysslade med plantering av teakträd.

Anklagelserna handlar bland annat om grov förskingring. Enligt de personer som driver bolaget i dag har Martin Wannholt tagit emot pengar från investerare utan att föra dem vidare till bolagets konto. Totalt ska det röra sig om belopp i storleksordningen 1,5 miljoner kronor.

Utredningen i startfasen

Kammaråklagare Bengt-Olof Berggren säger till GP att arbetet fortfarande är i startfasen. Han har gett i uppdrag åt polisen att samla ihop materialet för en första bedömning.

– Därefter kan vi besluta om hur vi ska gå vidare, och om och i så fall när vi ska hålla förhör.

Hur lång tid tar det arbetet?

– Jag kan inte svara på det just nu.

Inte delgiven

Under onsdagen rapporterade GT om att Martin Wannholt nu formellt är misstänkt för brott. Bengt-Olof Berggren är noga med att betona att han inte är delgiven misstanke, utan att det mer handlar om en praktikalitet: för att få tillgång till en offentlig försvarare måste han vara misstänkt.

– Och med tanke på att han är en publik person ville vi att han skulle få en försvarare förordnad tidigare än vad som är brukligt.

Till GT säger Martin Wannholt att han välkomnar nästa steg i utredningen.

– Jag önskar och hoppas att jag får komma in och visa upp papper för åklagaren så fort som möjligt, säger han.

LÄS MER: Boström (D): ”Martin Wannholt borde ta time out”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.