Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Markägaren vill vräka EU-migranter under bron

Parkeringen under Göta Älvbron används som hem av EU-migranter. Men nu har fastighetsbolaget Platzer lämnat in en ansökan till Kronofogden om att de som bor där ska vräkas.

– Vi vill inte bråka med någon, vi gör ingen illa. Vi har ungefär sju bilar som står här där vi sover, berättar en av dem som bor under Göta Älvbron.

Men så upplever inte markägaren saken. AB Platzer är ett av Göteborgs största och ledande fastighetsbolag inom kommersiella fastigheter. Företaget äger och utvecklar 58 fastigheter bland annat byggnaden som står i anslutning till parkeringen och den aktuella marken.

– Fastigheten i fråga har som ändamål att vara en parkeringsplats och är inte lämplig som boende. I samråd med Polisen har vi valt att vidta denna åtgärd, säger Ulrica Sjöswärd, marknadsområdeschef på Platzer Fastigheter.

LÄS OCKSÅ: EU-migranterna vräkta från kiosken

Ansökan om så kallad "särskild handräckning" har skickats in till Kronofogden. Men än har inga åtgärder vidtagits. 

– Parkeringsplatsen på Hamntorgsgatan (under Göta Älvbron) är ockuperad av människor som bor där, i såväl bilar som tält. Detta vill vi att de upphör med, skriver Joakim Lindberg, kommersiell förvaltare i yrkandet till Kronofogden.

Som grund för yrkandet kommer en mer detaljerad förklaring till varför man vill vräka EU-migranterna som bor under bron. Så här skriver Platzer vidare i sin ansökan till Kronofogden.

Området och intilliggande rabatter och p-hus används som latrin, betalande parkeringsbesökare upplever situationen som otrygg och nedskräpningen är omfattande. Med tanke på det omfattande byggnadsarbete som pågår i direkt anslutning till parkeringsplatsen (förberedande entreprenad för Hisingsbron) så känns det också som risken för olyckor dessvärre är överhängande, det förefaller vara såväl vuxna som barn boende på platsen. Jag önskar få ett interimistiskt beslut i ärendet på dessa grunder.

Ett interimistiskt beslut från Kronofogden är liktydig med en dom. EU-migranterna GP träffar är medvetna om hur proceduren går till. 

– Det där är inget giltigt dokument, säger en man som pekas ut som ledaren för dem som är bosatta under bron.

Enligt Kronofogdens presstjänst kan det dröja ett tag innan ett slutgiltigt beslut är klart. Ofta behövs kompletterande uppgifter innan den här typen av ansökningar ens kan börja behandlas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.