Morgonen efter jordsättningen var nästan alla blommor borta.
Morgonen efter jordsättningen var nästan alla blommor borta. Bild: Privat

Mariannes grav skändades – familjen vill varna andra

Mariannes grav dekorerades med mängder av blommor efter jordsättningen. Men ett halvt dygn senare var nästan allt borta.
– Det är fruktansvärt och respektlöst, säger maken Ove.

ANNONS
|

Marianne Mattsson Hayling var ett välkänt ansikte i Tuve och stod många år på Tuve torg och sålde barnkläder. I mars gick hon bort efter en tids sjukdom.

– Hon var en väldigt älskad fru, mamma, mormor, farmor och svärmor. Hon var väldigt omtyckt av vänner och hennes kunder, säger dottern Maria Laxing.

I tisdags ägde hennes begravning rum i Tuve kyrkogård för vänner och anhöriga.

– Efter jordfästningen så åkte vi till minnesstunden och när vi kom tillbaka till gravplatsen var det fint upplagt med blommor, säger Mariannes make Ove Hayling.

Redan då blev familjen varnad av kyrkogårdsförvaltare att blommor kan försvinna. Både glupska rådjur och klåfingriga tjuvar har slagit till på kyrkogårdar. Redan morgonen efter jordsättningen var mycket riktigt det mesta borta. Både Maria och Ove är övertygade om att det är tvåbenta tjuvar som varit framme.

ANNONS

– Det är inte bara blommor i buketterna utan det är även delar av plast och allt var borta. Dessutom var sorgebanden uppknutna och lagda ovanpå graven. Sedan såg vi spår av blomblad ända bort till parkeringen, säger Maria.

– Det är fruktansvärt och respektlöst. Man kan inte ha något samvete alls om man gör sånt här, säger Ove.

Blommorna hade valts med omsorg efter önskemål från Marianne innan hon gick bort.

– Hon ville ha rosa rosor. Vi valde med omsorg och kärlek. Det var mycket sorg när vi beställde blommorna hos blomsterhandeln. Det var också personliga hälsningar på banden, säger Maria.

Såhär såg graven ut innan det mesta försvann.
Såhär såg graven ut innan det mesta försvann. Bild: Privat

Ove gick sedan ut i en lokal Tuve-grupp på Facebook för att berätta om händelsen. Där fick han mycket stöd och berättelser från andra som varit med om liknande. Händelsen har polisanmälts men han har ännu inte fått någon återkoppling från polisen.

– Jag tänkte att jag går ut med det som ett varnande finger så att andra kan vara vaksamma. Övervakningskameror måste dit. Kyrkogården ligger så diskret att tjuvar kan agera ostört om nätterna, säger Ove.

Cissi Hammer är förvaltningschef på Göteborgs begravningssamfällighet.

– Jag tycker att det är förskräckligt att det inträffar. Det är förfärligt och jättetråkigt för de som redan har det svårt, säger hon.

ANNONS

Hon berättar att de har bilden att det här inte är ett utbrett problem men att det kan inträffa.

– Vår uppfattning är att det inte är vanligt. Ibland har vi problem med rådjur och andra djur som kan släpa iväg buketter, säger Cissi Hammer.

Förvaltningen har inte diskuterat om man ska göra några förebyggande åtgärder. Kameror är inte ett alternativ.

– Det här är allmänna platser utomhus och vi har jättestora områden. Sammanlagt har vi ansvar för 36 kyrkogårdar och vi ser inte att någon är särskilt utsatt, säger Cissi Hammer.

Däremot rekommenderar hon att man alltid polisanmäler om man är drabbad.

– Polisen är inne regelbundet på våra kyrkogårdar i den mån de kan och det är bra om de blir varse om det ändå inträffar.

LÄS MER:Tonåring åtalas efter gravskändning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS