Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tv-kocken Leif Mannerström på Bokmässan 2019 om varför han slutar i Mästerkocken. Bild: Mia Höglund

Mannerström: "Restaurangerna ska namnges"

Fem tidigare hamnanställda misstänks för att ha stulit och sålt vidare fisk och skaldjur till ett värde på över en miljon. Polisen misstänker att det finns restauranger bland köparna. Och Leif Mannerström är tydlig med vad han tycker ska ske efter att dom fallit.
– Restaurangerna ska namnges, av med skygglapparna, säger han.

Just nu pågår en polisutredning om stulen fisk och och häleri i Göteborgs hamn. Polisen misstänker att tidigare anställda på ett företag i hamnen har stulit fisk och skaldjur till ett värde av över en miljon kronor, men också att varorna sedan ska ha sålts vidare till restauranger.

Leif Mannerström är mångårig krögare och har bland annat suttit i juryn i TV4:s matlagningsprogram "Sveriges Mästerkock". Han har blivit utsedd till årets göteborgare och har drivit flera restauranger i stan, bland annat Sjömagasinet i nära 20 år.

Han är född 1940 och minns från sin tidiga restaurangkarriär hur en försäljare kunde knacka på bakdörren och fråga om köksmästaren ville köpa varor direkt där och då. Men så har det inte gått till på länge, menar han.

– Jag vet att det har funnits folk som stulit och försökt sälja oxfilé, men så där håller man inte på.

Under hans tid på Sjömagasinet hade han kontakt med några få företag som ropade in fisk på fiskauktion, och sedan kom leveranserna till restaurangen som betalade via faktura.

Det var ingen som knackade på dörren och undrade om ni ville betala kontant?

– Nej, för fan. De kom med bil och sålde i förpackningar med is. En gång i tiden var det trälådor, men så är det inte längre.

LÄS MER: Leif Mannerström lämnar "Sveriges mästerkock"

"Oseriösa restauranger"

Om det visar sig att restauranger har köpt stöldgods har de alltså med stor sannolikhet varit medvetna om det.

– Det är ganska oseriösa restauranger som köper det kan jag tänka mig, säger Leif Mannerström.

För tillfället vill inte polisen gå ut med vilka restauranger det är man misstänker i den pågående utredningen. Men Leif Mannerström önskar att de inte hålls hemliga framöver.

– Restaurangerna ska namnges, av med skygglapparna.

Samtidigt tycker han inte att Göteborgs fiskeindustri och restaurangvärld ska skämmas över några tjuvaktiga anställda.

– De som är bra ska vi vara stolta över. Det finns väldigt bra fiskhandlare i Göteborg som är väldigt seriösa, men sedan finns det säkert en och annan i periferin som man ska akta sig för.

LÄS MER: Så lunchar göteborgarna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.