Mattias Pettersson jobb är att förhindra olyckor i samband med nödvändiga arbeten som måste utföras på tak.
Mattias Pettersson jobb är att förhindra olyckor i samband med nödvändiga arbeten som måste utföras på tak.

Mannen på taket når ständigt nya höjder

Från att ha räddat fotbollar i Kongahälla har Mattias Pettersson sadlat om. Uppe på Göteborgs takåsar är han montageledare och teknisk rådgivare när det gäller fallskydd.

ANNONS
|

Trebarnspappan Mattias Pettersson är född och uppväxt i Kungälv och han var målvakt i IK Kongahälla tills för två år sedan när han avslutade den aktiva karriären. Men engagemanget i klubben har han inte släppt och i dag sitter han med i styrelsen.

– Jag är och kollar på varenda hemmamatch, vi ligger i fyran nu men har siktet inställt på att börja klättra uppåt igen, säger Mattias.

Han spelade under en kort tid tillsammans med klubbens storstjärna, Pontus Wernbloom, och han säger med ett brett leende att det var han som lärde upp CSKA Moskva-proffset och landslagsmannen Wernbloom.

ANNONS

Vi har precis klättrat ner från ett tak vid Heden och det känns tryggt att ha fast mark under fötterna. För Mattias är det dock vardagsmat att klättra runt på höga höjder. Han har fantastiskt fina vyer omkring sig och en solig vårdag som denna glömmer han lätt vintermånadernas kyliga vindar och Göteborgsregnet som alldeles för ofta kommer på tvären.

– Det är det bästa med det här jobbet, att man får vara ute. Sådana här dagar är det verkligen optimalt. Tidigare jobbade jag på ett lager och när jag blev erbjuden jobbet som fallskyddsmontör för fem år sedan fastnade jag direkt när jag fick komma ut och upp, säger Mattias och fortsätter:

– Vi är en tajt grupp på tio personer som jobbar tillsammans, vi har väldigt bra sammanhållning och trivs gott med varandra. Det är en förutsättning när man jobbar med den här typen av saker, du måste verkligen kunna lita på dina kollegor, säger han.

När olika typer av jobb ska utföras på hög höjd, tak eller fasader, är Mattias och hans kollegor där först och ser till att det finns ordentligt monterade fallskydd. Säkerhet är A och O och det fungerar naturligtvis inte att vara höjdrädd, då blir du en säkerhetsrisk, farlig för dig själv och din omgivning och det finns det inga utrymmen för när marginalerna är minimala och minsta snedsteg kan få ödesdigra konsekvenser.

ANNONS

Mattias och hans kollegor har gått klätterkurs i Jonsered och njuter snarare av att komma upp och blicka över takåsarna i Sveriges näst största stad. Gruppen har även uppdrag i Stockholm och i Göteborgs kranskommuner

– Jag tycker väldigt mycket om mitt jobb, jag har daglig kontakt med våra kunder, det är varierande och stimulerande. Vi umgås mycket privat också, mina kollegor och jag. Det kunde inte bättre bli.

Vardagen handlar mycket om familjen, barnen Ammi, nio, Adam, fem, tvåårige Victor och sambon Therese Paues, som tidigare spelade handboll med Kungälvs HK i elitserien, innan knäskador satte stopp. En sportfamilj som tycker om att resa och nu börjar även barnens idrottande att komma igång.

– Det är jätteroligt, jag trivs verkligen gott med livet, säger han.

Fem våningar ovanför huvudet på Mattias ser man ärmarna och vana händer på kollegan Simon Tengfjord, som sakta men säkert får upp del för del på ett fallskydd uppe på taket på Västgötagatan.

– Vi spärrar alltid av nedanför när det behövs, vi säkrar alltid våra verktyg och material när vi jobbar, men om det skulle ske nåt så kan det bli förödande konsekvenser så vi vill alltid vara på den säkra sidan. Som sagt, det är väldigt viktigt att se till att allas säkerhet är tryggad. Vissa företag snålar tyvärr med säkerhetsförebyggande arbete, jag tycker i så fall det finns andra saker man kan snåla med än just sin egen säkerhet. Men alla seriösa företag tummar aldrig på den, säger monteringsledare Pettersson.

ANNONS

Vi pratar mer fotboll och han säger att Kongahälla gärna ser Wernbloom i klubbens färger igen innan han avslutar karriären.

– Men när Pontus flyttar hem kan jag tänka mig att han gör någon säsong där inne först, säger han och nickar bort mot Gamla Ullevi, där Wernblooms tidigare klubb IFK Göteborg spelar sina hemmamatcher.

– Sedan kan han komma tillbaka till oss, jag skulle tippa på att han har en hel del att bidra med till sin gamla moderklubb.

Fakta: Mattias Pettersson

Ålder: 33 år.

Familj: Sambon Therese och tre barn

Bor: I Kungälv

Yrke: Montageledare och teknisk rådgivare på Stavdal

Intressen: Familj, sport och resor

ANNONS