Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Petter Trens
Bild: Petter Trens

Mannen misstänks lura barn – här är polisens signalement

Sedan några månader tillbaka har en misstänkt tjuv i östra Göteborg gäckat polisen. Han lurar sig in i bostäder hos barn och äldre i syfte att stjäla. Nu går polisen ut med signalement på mannen.
– Vi hoppas på att få tag på honom förr eller senare. Ju förr desto bättre och därför är alla tips tacksamma, säger Hans Lippens på polisen.

Mannen som ska vara mellan 20 och 30 år har främst varit aktiv på eftermiddagarna i stadsdelarna Högsbotorp, Flatås, Olskroken, Kärralund och Lunden.

Han lurar in sig i bostäder hos barn och äldre för att stjäla. Enligt polisen ska mannen kontakta barnen när de befinner sig utomhus och påstå att han känner deras föräldrar. Sedan ber han om att få följa med till bostaden.

Mannens utseende och tillvägagångssätt kan kopplas till ett femtontal brott sedan år 2015.

LÄS MER: Man försökte lura flicka på väg hem från skolan

LÄS MER: Tjuv lurar barn längs med treans linje

LÄS MER: Man försökte lura sig in hos pojke i Flatås

De äldre försöker han lura genom att säga att han kommer från hemtjänsten eller att han vill kontrollera dörrar och lås.

Nu har polisen Göteborg Syd gått ut med signalement på mannen på sin Facebook-sida.

– Det är inte ofta vi går ut med signalement på Facebook, det gör vi bara vid specifika eller särskilda fall. Detta har hållit på ett tag nu och vi vill gärna ha tag på den här personen, säger Hans Lippens, presstalesperson på polisen.

Mannen är 170-180 cm lång, har smal kroppsbyggnad, smalt ansikte, något mörkare hy och mörka ögon. Han ska ha kortklippt, svart hår och mörk skäggväxt. Det står även att han pratar svenska med "utländsk brytning".

Burit mörk baseballkeps

Mannen ska även ha dåliga tänder, enligt de som anmält honom. Tänderna ska vara smutsiga, gula och några kan dessutom saknas.

Mannen har varit klädd i mörka kläder och vid flera tillfällen burit en mörk baseballkeps.

Om någon sett en person med dessa signalement ombeds man att kontakta polisen på telefon 114 14.

– Vi ser detta som allvarligt eftersom han vänt sig både mot minderåriga och äldre. Vi hoppas på att få tag på honom förr eller senare, ju förr desto bättre och därför är alla tips tacksamma. Man får låta polisen avgöra om tipset man lämnar in är av intresse. Den lilla iakttagelsen kan vara en pusselbit i det hela, säger Hans Lippens.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.