Fyra chalmerister trampade gatan fram, eftersom "det är gött att cykla".
Fyra chalmerister trampade gatan fram, eftersom "det är gött att cykla".

"Manifestation för hållbart samhälle"

ANNONS
|

På lördagen var det fokus på cyklister i Göteborg, i samband med den internationella bilfria dagen. Tjugo organisationer och politiska partier samlades i Bältesspännarparken för en cykeldemonstration.

- Klimatet är en ödesfråga. Det håller på att gå åt helvete, så det börjar bli bråttom. Även om det är ett globalt problem måste lösningarna komma lokalt. Framför allt vi i storstäderna måste sluta åka bil och i stället åka kollektivt, sa Johan Zandin (V), en av arrangörerna.

Vid 12-tiden trampade cirka 200 demonstranter i väg längs med Östra Hamngatan, ivrigt plingande. Bandet Halkan Balkan tog täten med saxofon och tuba i cykelkärror. Fyra chalmerister kom strax efter på en stilig svart tandemcykel. Det krävdes underställ under de vita skjortorna för att hålla värmen i höstkylan.

ANNONS

– Vi är här för att det är gött att cykla. Och så passar det oss chalmerister, sa Carl Olsson.

Bland cyklisterna fanns också stadsarkitekten Björn Siesjö.

- Det här är en manifestation för ett hållbart samhälle. Ett av mina huvuduppdrag är ju att bygga en hållbar stad, som vi kan lämna över med stolthet till våra barn och barnbarn, sa Siesjö.

Även kommunalrådet Kia Andreasson (MP) hade tagit sig ut med sin damcykel. .

Med skyltar som "Bil är dålig stil" och "Sluta hyckla börja cykla" färdades demonstranterna flera varv runt centrum. Östra hamngatan var avstängd för biltrafik men cykeltåget stannade för att släppa fram spårvagnar och bussar.

– Vi släpper ju självklart fram kollektivtrafiken, det är ju den vi demonstrerar för, sa Johan Zandin.

På Grönsakstorget pågick Streetsmartfestivalen, med skatetävling och information från Trafikkontoret om cykelutmaningen, som ska få fler att börja cykla till jobbet. Transportstyrelsen fanns också på plats för att svara på frågor om trängselskatten.

Men vid 14-tiden var Ebbot och Augustifamiljen det största dragplåstret. Även Maia Hirasawa, Moneybrother och Peter Apelgren underhöll besökarna i det lätta duggregnet.

ANNONS