Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
#vistårinteut delade ut flygblad till politiker under fullmäktige. Karin Jofur, Akbar Yaghoubi och Helena Mäki var några av dem som var med.

Manifestation för flyktingbarn

Nätverket #vistårinteut mötte upp med flygblad utanför Gothia hotell innan torsdagens fullmäktigemötet. De vill få politikerna att lyssna på deras erfarenheter om de ensamkommande flyktingbarnens situation.

Utanför ingången till Gothia hotell, där kommunfullmäktige höll sitt möte, stod inte bara de invånare som protesterar mot Västlänken. I går fanns också delar av nätverket #vistårinteut där att få politikernas uppmärksamhet. En av dem var Helena Mäki som jobbar som ungdomshandledare.
– Vi är här för att uppmärksamma kommunfullmäktige om att vi fortsätter kämpa för de ensamkommande flyktingbarnen, säger hon. Migrationsverket skriver godtyckligt upp åldern på många av dem. Det gör att de tvingas flytta till något asylboende någonstans i landet.

Det är förödande för unga som är mitt i en asylsprocess att få lämna sin trygghet, sina vänner och sin skola, säger hon. En del av dem väljer att avvika från asylboendet för leva som papperslösa och riskerar då att hamna i stora svårigheter.
– Många av de här ungdomarna mår psykiskt mycket dåligt, säger Helena Mäki.

Enligt Nätverket väljer stadsdelar i Göteborg per automatik agera utifrån en åldersuppskrivning som Migrationsverket, trots att det inte har stöd vare sig i lag eller i allmänna rättssäkerhetsprinciper.
– Vi är förtvivlade över de konsekvenserna det får för ungdomarna, säger Helena Mäki.  

#vistårinteut består av 7 500 professionella och frivilliga som möter ensamkommande unga i sina uppdrag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.