Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Läsarbild
Bild: Läsarbild

Man till sjukhus – bråk i samband med första maj-tåg

En man utsattes för en grov misshandel vid Första Långgatan i Göteborg under första maj. Enligt polisen uppstod bråket efter att fyra personer försökte störa Syndikalisternas demonstrationståg.
– Fyra personer som ska ha utgett sig tillhöra NMR har försökt att störa ett tåg och konfrontation har då uppstått, berättade Christer Fuxborg vid polisen kort efter bråket.

Enligt polisens uppgifter ska en av personerna som ska ha stört demonstrationståget ha körts till sjukhus i ambulans med huvud- och ansiktsskador efter bråket.

Konfrontationen ska ha startat vid 13.40-tiden i höjd med Första långgatan/Nordhemsgatan.

LÄS MER: Allt från första maj i Göteborg

Polisen hade efter händelsen knapphändiga uppgifter om själva bråket.

Att personerna som ska ha stört demonstrationen tillhör Nordiska motståndsrörelsen bygger enligt polisens presstalesperson Christer Fuxborg på uppgifter från platsen, men uppgifterna var enligt polisen under tisdagen inte bekräftade.

Under onsdagen uppger Tommy Nyman, även han presstalesperson i region Väst, att han inte har kännedom om vilken eventuell gruppering personerna som misstänks ha stört tåget hade.

– Jag har inte det, uppgifterna från i går är de intala uppgifterna från platsen och jag har ingen möjlighet att se dem, säger han.

NMR förnekar att den skadade personen tillhör deras organisation.

De tre andra personerna som ska ha stört demonstrationståget kördes bort från platsen av polisen enligt polislagen paragraf 13, det vill säga efter misstanke om att de försökte att störa den allmänna ordningen eller utgjorde en omedelbar fara för denna.

Senare under tisdagen upprättades en anmälan gällande grov misshandel med anledning av våldet mot den skadade mannen.

– Utredningsläget ser gott ut, men hur många personer som är misstänkta för det brottet vet jag inte i nuläget, säger en polis som arbetade med utredningen under tisdagen.

Misshandlades med sparkar och träpåk

Ett vittne till händelsen som inte deltog i tåget, men som befann sig i närheten, berättar att personen som kördes till sjukhus först skrek "glåpord" mot demonstranterna och att personer från tåget då lämnade det och började slå honom.

– Det var ett par stycken som hoppade ut från tåget och pucklade på honom med fanor och någon pinne, säger vittnet.

Bild: Läsarbild
Bild: Läsarbild

Vittnets uppgifter om våldet mot mannen bekräftas av ett videoklipp som är filmat ovanifrån bråket och som GP har tagit del av. I klippet ser man hur flera personer misshandlar en man med fanor, en träpåk och sedan sparkar på honom när han faller till marken. En person kastar också en träpinne mot mannen när han ligger på gatan.

– Det såg inte kul ut. På marken efteråt låg det kvar ett gedigen träpåk på gatan, säger vittnet som filmande bråket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.