Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Man skjuten till döds i Göteborg

Mannen som sköts ihjäl i Guldheden i går har starka kopplingar till ett av de kriminella gängen i södra Biskopsgården på Hisingen.
Ett av polisens hetaste spår i jakten på mördaren eller mördarna är en utbränd bil som har tagits i beslag efter mordet.
Delar av flykten har enligt GP:s uppgifter också fångats på film.

Skottlossningen inträffade strax efter klockan 19.30 på söndagskvällen. När polis och ambulans anlände till platsen hittades en man skjuten till döds med flera skott.

– Mannen har suttit i en personbil på adressen, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen.

Flera personer blev vittnen till händelsen och polisen har tog under söndagen emot uppgifter om minst två personer som ska ha setts lämna platsen i en blå bil.

– Skytten var maskerad och vittnen uppfattade vapnet som ett automatvapen, säger Ulla Brehm.

Misstänker koppling till gängkriminalitet

Polisen har fortfarande inte gripit någon misstänkt för mordet.

– I nuläget tyder allt på att skjutningen är relaterad till gängkriminalitet. Vi vet vem den avlidne är och i vilka kretsar han rört sig, sa Brehm sent på söndagskvällen.

Den skjutne mannen har enligt GP:s uppgifter nära band till en av de två kriminella grupperingarna som ligger i krig med varandra från Södra Biskopsgården – en konflikt som innan söndagens händelsen resulterat i flera skottlossningar, mordbränder, granatattacker och ett mord.

Mannen som mördades under söndagskvällen förekom för bara några månader sedan i samma utredning som flera personer inom ett familjenätverk tillhörande den så kallade B-falangen.

Under söndagskvällen pratade GP med flera vittnen på platsen. En person berättar att det hördes något som lät som ett automatvapen vid 19.30-tiden.

– Jag uppfattade en man i svart munkjacka. Han hade ett automatvapen och sköt säkert en 8-10 skott mot en bil där den skjutne befann sig. Sen sprang gärningsmannen in i sin egen bil och åkte därifrån, uppger ett annat vittne för GP.

Bild: Adam Ihse/TT
Bild: Adam Ihse/TT

"Började ropa på hjälp"

En annan person berättar att denna stod och lagade mat när det plötsligt hördes kraftiga smällar.

– Jag hörde 6-7 skott och jag har inte hört vapen innan men jag antar att det är automatvapen. Vi såg personen som blivit skjuten sitta kvar i bilen och då kom det en massa personer och började ropa på hjälp. Då ringde vi 112 direkt, säger vittnet.

Enligt boende i området ska den skjutne ha dragits ur bilen efter skjutningen. Räddningspersonal ska sedan ha påbörjat hjärt- och lungräddning.

Polisen spärrade av ett större område runt den beskjutna bilen som kommer att tas i beslag och tekniker har påbörjat en teknisk undersökning på platsen.

Polisen är i nuläget fåordig gällande varför man tror att mannen blev mördad och vilka man misstänker kan ligga bakom skjutningen.

– Vi kan inte berätta vilka vi letar efter, men vi har våra aningar. Vi vet vem den här mannen är och i vilka kretsar han har rört sig. Vi har jobbat med de här konstellationerna länge och många poliser är insatta. Så vi har mycket att jobba med, men behöver ändå medborgarnas bidrag.

Under natten brann även en bil i Krokslätt som polisen tagit i beslag och som misstänks kunna ha koppling till mordet.

– Den är beslagtagen för undersökning och är av intresse, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst på måndagsmorgonen.

Polisen har i övrigt bra uppgifter att gå på kring bilen som lämnade mordplatsen. Delar av färden från när den i hög hastighet kördes därifrån har fångats på film.

Enligt GP:s uppgifter ska närstående till den mördade mannen själva ha bevittnat delar av händelseförloppet när han blev mördad.

Den mördade mannen är känd av polisen sedan många år tillbaka. Enligt GP:s uppgifter fanns det också redan innan mordet en utpekad hotbild mot honom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.