Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Man skjuten i Göteborg

En person är, enligt vad GP erfar, utpekad och därefter anhållen i sin frånvaro efter skjutningen i Hjällbo under tisdagskvällen. Polisen söker ytterligare en ung man i samband med händelsen.

Larmet kom strax efter klockan 19 på tisdagskvällen. Skjutningen orsakade ett stort polispådrag på platsen.

– Jag vågade inte köra in. Men jag såg att polisen stannade till vid busshållplastsen. Så gick de bak och hämtade stora automatvapen. Det var en vanlig polisbil. Men det var stora polisbilar inne i Bläsebo, sa ett vittne till GP.

Den skottskadade 29-årige mannen vårdas på sjukhus. Han träffades av en kula i överkroppen som punkterade en lunga. En annan kula fastnade i foten. I första förhör ska han ha namngivit åtminstone den ene av skyttarna. Alla inblandade, både misstänkta och målsägande, är enligt GP:s källor hemmahörande i närområdet och känner till varandra.

– Vi står lite frågande inför vad detta egentligen är. Det mesta tyder på att det rör sig om någon typ av intern konflikt i stadsdelen Hjällbo, säger en polisman.

Två gärningsmän – en anhållen i sin frånvaro

Under förmiddagen fattades åklagarbeslut på att anhålla en man i 25-årsåldern i sin frånvaro. Detta är dock en uppgift som vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell inte vill kommentera. Rubriceringen på utredningen är i nuläget mordförsök alternativt dråpförsök.

Polisen ser i nuläget inga kopplingarna mellan gårdagens händelse och den mycket uppmärksammade dödsskjutningen av en lärare utanför Lövgärdesskolan, på torsdagsmorgonen den 11 maj.
– Vi rubricerar det som försök till mord i nuläget, sa Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i Göteborg.

Så tillade han:
– Helikopter är med, hundar är med. Vi kommer spärra av. Det är en stor insats där.

Alldeles intill avspärrningarna där skottlossningen ska ha skett, på fotbollsplanen bredvid Bläseboskolan, befann sig flera personer för att spela fotboll. Enligt vittnesmål ska två misstänkta gärningsmän ha setts lämna platsen på motorcykel eller moped.

– Ambulansen har varit där och fört den skjutne till Sahlgrenska, berättade Peter Adlersson. 

Brinnande fordon i området

Strax innan 19:30 larmades Räddningstjänsten om ett fordon i lågor i ett närliggande område. Polisen kunde emellertid inte med säkerhet koppla samman händelserna. 

– Vi har redan släckt branden och ingen kom till skada, sa Urban Samuelsson, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten. 

Ett flertal bilbränder startades sedan i området under kvällen. Det skedde även efter att polisen kommit till området.

– Vi undersöker om de här bilbränderna har något att göra med utredningen om skottlossningen, sa polisens pressinformatör Peter Adlersson.

Ingen gripen

Polisen genomförde sedan dörrknackning i området, sökning med hundar efter vapen och sökning med helikopter. Strax innan midnatt hade man sedan färdigställt en teknisk undersökning av den misstänkta brottsplatsen.

– Ingen är gripen misstänkt för dådet. Vi har sökt efter vapen, men inte hittat något. Utöver det har vi förhört en hel del vittnen, bekräftar polisens pressinformatör Christer Fuxborg på onsdagsmorgonen för GP.

Är den skjutne mannen känd sedan tidigare av polisen?

– Ja, det är han, men det är för tidig att säga om den här skjutningen går att koppla till varken det ena eller andra fallet som vi redan utreder, förtydligar Fuxborg.

29-åringen figurerade nyligen i ett omfattande våldsbrottsärende, men friades efter en årslång utredning.

Läget "allvarligt men stabilt"

På onsdagen var det inte heller klarlagt om fordonsbränderna faktiskt hade något med skjutningen att göra. Det finns heller inget besked om huruvida den skjutna mannen förhördes av polisen under gårdagskvällen.

Sahlgrenska sjukhuset bekräftade att man tagit emot en skottskadad man. På onsdagsmorgonen kommenterade man hans tillstånd.

– Det är allvarligt men stabilt, bekräftade Anders Berg, presskontakt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.