”Man ska veta vem man anställer”

ANNONS
|

– Det är som att ha en aktiv sverigedemokrat på Migrationsverket. Det är kanske inte mot lagen men inte heller lämpligt. Man ska veta mer om vem man anställer, särskilt när det gäller barn och unga, säger hon apropå GP:s avslöjande om den anställde på flyktingboendet.

Meron Estefanos är aktiv regimkritiker. Hon belönades 2011 med Publicistklubbens Dawit Isaak-pris, ett pris som delas ut till personer som arbetar i den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaaks anda; för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter.

– Man måste tänka på att ett stöd för regimen i Eritrea inte är som att stödja socialdemokrater eller moderater, det är att stödja förtryck som människor flyr ifrån.

ANNONS

Utifrån hennes perspektiv är hon rädd för att ungdomar i en känslig ålder ska kunna påverkas av regimvänliga på myndighetsnivå och ser med stor skepsis på att landsmän lojala med regimen ska arbeta på Migrationsverket eller som tolkar. Hon tycker det skadar förtroendet för myndigheter om de har tjänstemän lojala med regimer som många flyr ifrån.

Just frågan om regimvänliga tolkar ledde nyligen till diskussion i Holland. Där har myndigheterna utrett eritreanska tolkar vid en stor tolkbyrå sedan det uppdagats att de var organiserade anhängare. Samarbetet ska ha avslutats med tre tolkar. Förra året utvisade Sverige en hög diplomat anklagad för spionage mot sina egna landsmän.

Alem Zemo tycker att jämförelsen med en aktiv sverigedemokrat på Migrationsverket är missvisande. Bland annat jobbar han inte med migrationsfrågor.

–Jag jobbar åt Göteborgs kommun med ensamkommande flyktingbarn och kan inte förändra dem till någonting, säger han.

Fakta: Eritrea vanligaste flyktingbarn-landet

ANNONS

I juni gick Eritrea om Afghanistan som det land varifrån flest ensamkommande unga kommer.

Migrationsverket skriver sin landinformation om landet att: ”Oppositionell verksamhet kan inte ske öppet i landet och det saknas yttrandefrihet. Den som betraktas som motståndare till regimen riskerar fängelsestraff och att utsättas för tortyr samt omänsklig och förnedrande behandling.”

Den som flyr för att söka asyl i annat land betraktas som landsförrädare.

ANNONS