Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Man satte eld på sig själv i centrala Göteborg

En man satte eld på sig själv i Domkyrkan i Göteborg under tisdagseftermiddagen. När räddningstjänsten kom till platsen kunde man släcka mannen och den brand som hade spridit sig inne i kyrkan. – Ambulanspersonal jobbar med räddande åtgärder på plats, han är allvarligt skadad, sade Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Texten börjar under filmklippet.

Det var vid 13:30-tiden på tisdagseftermiddagen som folk larmade om att de sett en person springa ut från Domkyrkan uppslukad av lågor. Polis, ambulans och räddningstjänst kunde snabbt komma till platsen och släcka den brinnande mannen. 

– En person har på något sätt tänt eld på någonting personen har på sig, alltså sig själv, sade Hans Lippens, presstalesperson vid Polisen region Väst, vid tillfället.

Mannen vårdades sedan på plats av ambulanspersonal innan han fördes till sjukhus med ambulans. Räddningstjänsten var kvar på platsen.

– Vi är där och ventilerar i kyrkan, sade Hans-Olof Allgulin, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Allvarligt skadad

Mannen ska enligt polisen på något sätt ha satt eld på sig själv inne i kyrkan. Motivet är fortfarande okänt.

–  Det verkar som att han har haft någon brännbar vätska som han har hällt på sig själv. Hur han sedan har tänt eld på sig själv det vet vi inte, om han hade tändare eller ett ljus finns det inga uppgifter om, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen region Väst. 

Polisen har ännu inte kunnat förhöra mannen på grund av mannens skadeläge. Mannen vårdas på sjukhus, men Sahlgrenska kommenterar inte skadeläget vid denna typ av händelser.

Förutom mannen som satte eld på sig själv är det ingen som har kommit till skada. Det blev små skador i kyrkan då branden spred sig, men det släckets snabbt med pulversläckare av räddningstjänsten, uppger polisen.

Vittnesmål

Flera personer blev vittne till händelsen. Däribland Shideh Pourassad, som jobbar i en butik vid kykan. 

– Jag hade en kund inne, men jag såg en man som brann komma utspringandes från Domkyrkan, säger Shideh Pourassad. 

Hon såg sprang mannen ut från kyrkan och sen bakom en häck. 

– Då såg jag folk komma emot honom med jackor för att släcka honom. Det var jättehemskt. 

Även Izabelle Arvidsson såg mannen när han sprang ut på planen framför kyran.

– Jag stod vid disken när jag såg nåt konstigt röra sig. Jag såg bara eld, man såg inte ens att det var en person. Till slut kastade han sig på marken och började rulla, berättar hon. 

Vad tänker du om det du sett? 

– Det kändes förfärligt att se, men tills man vet mer om varför det här hände så har jag svårt att analysera det vidare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.