Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ofredandet ska ha skett på Blå- och Rosa Express och Västtrafik har nu satt in trygghetsvärdar på linjerna.
Ofredandet ska ha skett på Blå- och Rosa Express och Västtrafik har nu satt in trygghetsvärdar på linjerna. Bild: Anders Hofgren

Man misstänks för ofredande på bussar

På senare tid har en man satt skräck i unga tjejer och kvinnor på bussar i västra Göteborg.
Västtrafik har satt in trygghetsvärdar för att få bukt med situationen och polisen bekräftar att de fått in en anmälan om ofredande.
– Vi har en misstänkt, säger Kalle Fridén på polisen.

På senare tid har flera vittnat om en man som ska ha ofredat kvinnor på busslinjerna Rosa- och Blå Express mellan Marklandsgatan och Snipen.

De utsatta har, i olika Facebookgrupper, beskrivit en man i 30-årsåldern som gjort obehagliga närmanden mot kvinnor på bussarna.

Henrik Kjellberg, kommunikatör på Västtrafik, säger att de har kännedom om en man som ska ha ofredat resenärer.

– Vi har sedan i måndags skickat ut trygghetsvärdar som åker runt på de specifika linjerna för att hålla ett extra öga och fungera som lugnande och tryggande. Vi har också möjlighet att skicka ut ordningsvakter om det skulle uppstå en situation, säger Henrik Kjellberg.

Polisen har fått in en anmälan

Kalle Fridén på polisen i sydvästra Göteborg bekräftar att en anmälan om ofredande inkommit.

– Vi har en person som är misstänkt för ett ofredande i det området. Vi har pratat med honom om det, men han sitter inte hos oss nu, säger Kalle Fridén.

Att ta lagen i egna händer är direkt olämpligt

Händelserna har rört upp känslor bland boende i området, inte minst på sociala medier där det också talas om att själva skrida till handling. Med förbehåll för att han inte sett några inlägg själv uppmanar Kalle Fridén till lugn.

– Det pågår en förundersökning och ingen är dömd. Att då lägga sig i och ta lagen i egna händer är direkt olämpligt, säger han.

Även områdets kommunpolis Niklas Svensson höjer ett varningens finger för sociala mediers roll i fall som detta, bland annat eftersom det leder till många tips i form av andrahandsuppgifter.

– Mannens beteende är inte acceptabelt någonstans, men när man lägger ut det på olika sidor blir det lite som viskleken. Vi vill gärna ha in fakta, men vi vill ha förstahandsuppgifter, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.