Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Axel" mötte tiggaren i Nordstan - och övertalades att tömma bankkontot.

Man med Aspergers syndrom lurad tömma sitt konto

En 21-årig man med Aspergers syndrom pressades att ta ut tusentals kronor till en man som hävdade att han behövde pengar till en hemresa och operation. Nu är kontot tömt och polisutredningen nedlagd.

- Det är fruktansvärt att utnyttja godtrogna människor på det här sättet. Jag är helt förkrossad, säger Eva.

Hon är mamma till Axel som har Aspergers syndrom och adhd. Båda vill vara anonyma och heter egentligen något annat. Deras berättelse tar sin början i januari i år.

En man kom fram till Axel och tiggde pengar i Nordstan. Han berättade att han försörjde sin bebis, en sjuk bror och mamma i sitt hemland. Axel upplevde det som stressande och att mannen var påträngande men tyckte samtidigt synd om honom. 21-åringen övertalades till slut att gå till en bankomat och hämta ut 3 000 kronor. Men uttaget stannade vid 1 100 kronor.

En månad senare stötte Axel och mannen på varandra igen i Nordstan. Axel lämnade ut sitt telefonnummer. Mannen ringde alla tider på dygnet och ville att hans nya vän skulle hjälpa honom igen. Budskapet var att mannen behövde pengar till sin hemresa och en livsräddande operation. Samtidig prisade han Axel för att ha ett hjärta av guld. Axel vek sig och vågade inte säga nej. Så pågick det ända till oktober. Uttagsbeloppen ökade hela tiden. För någon vecka sedan brast bubblan, när kontot var tomt – 18 000 kronor var borta.

- Jag såg på Axel att det var något som inte stämde och frågade honom vad som hänt, säger Eva.

Alex var förtvivlad och historien uppdagades. Eva är helt övertygad om att hennes son var ett utvalt offer:

- Han sticker ut, ser sårbar ut och är tacksam att lura.

Hon såg också ett mönster i mannens agerande. Vid mötena sökte han ofta upp bankomater som var placerade vid sidan av folkströmningar. Mannen ställde sig även en bit ifrån övervakningskamerorna.

Efter sonens avslöjande fotograferade Eva flera unga män i Nordstan som hon tyckte agerade på liknande sätt som hennes son varit utsatt för. När hon visade bilderna för Axel pekade han utan tvekan på en av dem. Det var mannen som pressat honom på pengar. Eva och Axel gjorde en polisanmälan och visade även bilden på den misstänkte.

Ett par dagar senare konstaterade polisen att uppgifterna inte räckte för att gå vidare – utredningen lades ned i brist på bevis.

- Tyvärr är det inte tillräckligt för att hitta en gärningsman. Även om det vi skulle hitta en misstänkt så står ord mot ord och det är inte säkert att det håller för åtal och rättegång, säger Magnus Lindegren, ansvarig för bedrägerienheten Stor-Göteborg.

Eva är besviken över beskedet och tycker att polisen borde spana mer i köpcentrumet för att få se vad som händer.

- Det som drabbade Axel pågår hela tiden. Jag hoppas vår berättelse blir en varning för andra, säger hon.

Axel har sedan dess anmält sig till en självförsvarskurs och bytt telefonnummer.

Läs också: Man med Downs syndrom lurad att tömma sitt konto

Fotnot: Numera ingår Aspergers syndrom i begreppet autismspektrumtillstånd som är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd. Autismspektrumet omfattar diagnoserna autism, Aspergers syndrom, atypisk autism och desintegrativ störning.

Källa: Autism- & Aspergerförbundet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.