Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Man mördad i Göteborg - tre gärningsmän jagas

En man i 30-årsåldern har skjutits till döds i Lövgärdet i Göteborg. Mordet skedde inför ögonen på elever på Lövgärdesskolan där offret arbetade som lärare. – Vi har flera hypoteser om vad som kan ligga bakom det här - en är väl i nuläget lite varmare än de andra , säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Polisen fick larm om skjutningen klockan 09.02 på torsdagsmorgonen. Kort därefter anträffades en man i 30-årsåldern skjuten till döds i en grå bil. 

LÄS OCKSÅ: Första dödsskjutningen i Göteborg 2017

Mordoffret är en man i 30-årsåldern som var anställd som lärare på Lövgärdesskolan som ligger bara några hundra meter från mordplatsen. Mordet ska enligt polisen ha skett inför ögonen på flera elever i årskurs 4-9. 

– Det finns uppgifter om att ungdomar på en skola ska ha varit vittnen till den här händelsen. Det finns vittnen som ska ha sett själva skjutningen, det finns vittnen som sett början på flykten och vissa som ska ha sett mittdelen av allt. Just nu försöker vi sammanställa vad det är som har hänt, säger Christer Fuxborg på polisen. 

 

Tre misstänkta gärningsmän 

Polisen misstänker i nuläget att två maskerade skyttar mördade offret. Dessutom ska en tredje person ha väntat vid platsen i ett flyktfordon.

LÄS OCKSÅ: Vittne: ”Jag kände efter pulsen men det fanns ingen”

Enligt flera vittnesskildringar jagades läraren av gärningsmännen vid Lövgärdet centrum. Under jakten ska de två gärningsmännen ha avlossat flera skott mot mannen.  

LÄS OCKSÅ: Mördade mannen arbetade som lärare 

Enligt ett vittne som GP har varit i kontakt med ska gärningsmännen ha sett ut att ha varit beväpnade med pistoler. Rutorna till bilen som mannen hittades död i var delvis krossade efter mordet. 

 

Polisen söker bil med tejpade rutor

Polisen spärrade under torsdagsmorgonen av stora delar av Lövgärdet centrum. Med hjälp av koppar markerade poliser ut platser där hylsor anträffades i närheten av den aktuella bilen.

Vid 11-tiden på förmiddagen anlände polisens tekniker till platsen. En teknisk undersökning inleddes sedan av den misstänkta brottsplatsen. Polisen har i nuläget ingen uppgift som man vill gå ut med gällande de inblandade personernas relation till varandra.

– Vi har flera hypoteser, men en är väl i nuläget lite varmare än de andra, berättade Christer Fuxborg på polisen vid 13-tiden på torsdagen. 

 

Bil beslagtagen 

En intensiv polisjakt har under större delen av torsdagen pågått efter tre gärningsmän i en blå bil men en tejpanordning på rutorna. I närområdet har polisen även sökt efter de misstänkta mördarna med hjälp av helikopter och hundpatruller. 

– Det är ett stort pådrag vid platsen där vi just nu säkrar hylsor och letar efter saker som kan ha tappats vid tillfället och liknande, berättade Christer Fuxborg under förmiddagen. 

Bilen som de misstänkta mördarna tros ha flytt i är enligt polisen troligen en mindre metallic-blå Renault av modellen "Clio". Bilen uppges vara tejpad på någon eller några av rutorna. Dessutom är den troligen falskskyltad. Enligt polisen är flyktbilen högaktuell.

– Vi är väldigt intresserade av den här flyktbilen. Det är det hetaste spåret vi har. Samtliga tre personer färdas i den här bilen, berättade polisens presstalesman Christer Fuxborg vid lunchtid på torsdagen. 

Under torsdagsmorgonen genomfördes ett motionslopp i Lövgärdet där 1200 barn skulle ha deltagit. Loppet avbröts efter mordet men inga av lågstadiebarnen som deltog ska ha varit i närheten av mordplatsen. 

 

Elever hölls inlåsta 

Lövgärdeskolan gjorde efter mordet en så kallad inrymning. Det innebär att alla elever och lärare hölls inlåsta i skolan i flera timmar efter mordet. 

– Det gör vi för att vi vet så lite om vad som har hänt just nu, berättade Maria Åhman, kommunikationschef vid stadsdelsförvaltningen i Angered, under morgonen.

Enligt Christer Fuxborg finns det ingen hotbild mot skolan.

– Det här är just nu den säkraste platsen i Göteborg. Det här verkar ha varit helt riktat mot en person, berättade Christer Fuxborg under torsdagsmorgonen. 

Vid 13-tiden på torsdagen hämtades en person in till förhör med anledning av mordet. Personen släpptes senare under eftermiddagen av polisen.

Under dagen har polisen även beslagtagit en bil i Lövgärdet. Bilen ska nu undersökas av polisens tekniker. Christer Fuxborg på polisen vill i nuläget inte gå in på om det är den blå Renaulten som polisen tidigare efterlyst. Strax före klockan 15.00 uppgav polisen att avspärrningarna runt brottsplatsen hade hävts.

 

"Tittar brett på lösningar och motiv"

Annika Johansson, gruppchef på grova brott i Storgöteborg, är polisens förundersökningsledare. Hon är försiktig i sina uttalanden.

– Vi är i en insamlingsfas. Det är ett jättestort material och många vittnen att höra.

Enligt vad GP erfar kan mordet ha att göra med en relationshistoria. Är det ett av era spår?

– Det är en uppgift som jag varken kan bekräfta eller dementera, svarar Annika Johansson.

Med tanke på offrets bakgrund, finns det enligt poliskällor ingenting som tyder på att dödsskjutning har kopplingar till konflikter mellan olika kriminella gäng.

– Vi tittar brett efter lösningar och motiv. Det är allt jag har att säga, summerar Annika Johansson.

 

Uppgifter om vapen

Uppgifter till Aftonbladet gör gällande att ett vapen har hittats vid en lekplats i närheten under kvällen. Enligt tidningen hittade en privatperson vapnet. Der ska sedan ha överlämnats till polisen.

– Det är inget som vi kan bekräfta från officiellt håll i nuläget, säger Peter Adlersson, presstalesman vid polisen.

(Det som sägs i TV-klippet är baserat på vilken information GP hade tillgång till fram till 11-tiden på torsdagsförmiddagen). 
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.