Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vincent Loh upptäckte ett årskort på Liseberg i gåvobreven.

"Man känner sig välkommen"

Ge dem en chans. Vi behöver er! Det förklarade kommunalrådet Göran Johansson när han välkomnade till Medborgarskapsceremonin i Slottsskogen på nationaldagen.
Han uttryckte sin glädje över att nationaldagen förefaller ha blivit en succé.
- Men det tar väl några år innan vi firar i samma klass som norrmännen, skämtade Göran Johansson.
540 göteborgare som blev svenska medborgare förra året hade anmält sig till välkomstfestligheterna. Tillsammans hade närmare 2 200 förväntansfulla släktingar, vänner och bekanta också inviterats till italiensk buffé med välkomstgåvor.
- Titta. Helårsbiljett till Liseberg, konstaterade femtonårige Vincent Loh och höll upp dyrgripen som fanns bland åtskilligt annat "nyttigt" i välkomstpaketet.

Familjen Loh: Vincent, pappa Eddie och mamma Julia, kommer från Malaysia men har bott i Sverige åtskilliga år.
Först förra året sökte mamma svenskt medborgarskap och nu tillhörde hon de speciellt inbjudna nysvenskarna.
- Ett väldigt trevligt mottagande. Man känner sig verkligen välkommen, förklarade pappa Eddie.
Ingen i familjen Loh led av den gassande solen som tvingade in många i skuggan av ett gigantiskt cirkustält.

Hit kom även de inbjudna nysvenskarna som representerade 90 länder med Irak, Iran och Bosnien-Herzegovina i topp. Tjänstemänoch politiker hjälptes här åt att dela ut gåvor i form av ett personligt kalligraferat välkomstbrev, bokern Göteborgsbilder från två sekel, årskortet till Liseberg, fribiljetter till Symfonikerna och Stadsteatern samt inbjudan till Emigranternas hus och ett prova på-kort på en friskvårdsanläggning.

Men alla var inte fullt lika glada över Göran Johanssons succé. Mikael Skarp, som var inbjuden för att delta i sin frus medborgarskapsceremoni, var tvärt om riktigt arg på kvällen.
- Först fick vi köa till maten i flera timmar, sen när vi äntligen kom fram var den slut. Det fanns bara lite pasta kvar. Och då ville arrangörerna kompensera oss med lite vatten bara, berättar han.
- Eftersom det inte krävdes någon biljett för att få mat kröp folk in under avspärrningen och tog sig mat. Ingen agerade.

Monica Misson, bas för årets ceremoni, var i förväg orolig för att gäster som inte anmält sig i förväg skulle dyka upp. Så blev det inte, utan gästerna som kröp under banden var inbjudna, hävdar hon.
- Och maten tog inte slut. Däremot vissa rätter på buffén.
En lärdom kommer arrangörerna dock att dra, medger Misson.
- Att välja buffé var en klar miss. Kön ringlade sig lång och det gick väldigt långsamt. Det gjorde att gästerna dessutom tog rejäla tallrikar och flera drickor när de äntligen kom fram. Nästa år måste vi servera annan mat på ett annat sätt, konstaterar hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.