Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Man känner sig som ett djur"

Både missbrukare och de som jobbar inom missbruksvården menar att ordningsvakter behandlar berusade och påverkade personer onödigt hårdhänt. Och Stadsmissionen efterlyser utbildning för vakterna.

Heli Andersson, 38, är missbrukare och en av dem som delar upplevelsen att ordningsvakterna i Nordstan använder mer våld än nödvändigt när de omhändertar berusade och narkotikapåverkade personer.

Hennes egen historia började med att hon och hennes man stod med ett par kompisar på ett av planen i gallerians P-däck. Vakterna kom och körde iväg dem, men enligt Heli nöjde de sig inte med att få ut dem ut huset.

- De gav sig på min man och var nära att putta ut honom i gatan, bakom garaget där alla bilar kör. De stod där och slog mot honom samtidigt. Jag gjorde allt jag kunde för att hålla i honom så att han inte skulle bli puttad ut i gatan, säger hon.

"Vem tror på mig?"

Samtidigt ringde Heli 112 för att få hjälp. Under tumultet uppfattade hon inte att någon svarade i andra änden, men kvinnan på larmcentralen hade hört alltihop och sade enligt Heli att vakterna borde polisanmälas.

Men Heli lät bli.

- Vem tror på mig? Vakterna skulle ju bara säga att han hade ramlat ut i gatan av sig själv och sedan hade det inte blivit något mer, säger hon.

Vi träffar Heli Andersson på Gatljuset, Stadsmissionens dag- och övernattningsverksamhet. Många av dem som kommer till Gatljuset berättar samma historia, om hur ordningsvakterna i Nordstan är onödigt hårdhänta när de omhändertar personer som är påverkade.

- Folk säger det liksom i förbifarten, "Fan, vad ont jag har, jag fick stryk av vakterna i helgen", säger Gustaf Henriksson, miljöassistent på Gatljuset.

Han tror att vakternas våld beror på rädsla och okunskap och efterlyser utbildning för dem som jobbar på platser där missbrukare vistas.

- Det finns bra tvådagarskurser där man lär sig hur människor som går på droger fungerar och hur man kan bemöta dem, säger han.

"De är hårdhänta"

Även Robert Johansson, fältarbetare på Räddningsmissionen, har bilden av att missbrukare utsätts för mer våld av vakterna än nödvändigt.

- De är hårdhänta. Vi ser hur de hanterar folk och det är inte alltid på det sättet man ska göra, med till exempel puttar. Men det är klart att de har ett tufft jobb samtidigt, säger Robert Johansson.

Peter Köhler, informationschef på Securitas säger att han inte hört talas om övervåld från vakterna i Nordstan. Han säger att det är svårt att veta vad ryktet kommer ifrån.

- Det kan kanske bero på att ordningsvakterna i Nordstan har ett väldigt stort geografiskt område att bevaka och även om Nordstan är en väldigt trygg plats att vistas på händer det trots allt en del där och mängden ingripanden gör ju naturligtvis att det blir mer åsikter också.

Heli har svårt att skaka av sig känslan av vanmakt och ilska efter händelsen vid P-däcket för drygt ett och ett halvt år sedan. Hon känner att vakterna inte ser henne som en person.

- Man känner sig som ett djur. Bara för att man har knarkat behandlar de en illa. Man är alltid människa först. Och man ska komma ihåg att vi är sköra människor, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.