Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vid tillslaget beslagtogs en Kalasjnikov och en kulsprutepistol, med tillhörande ammunition.  Bild: Polisen
Vid tillslaget beslagtogs en Kalasjnikov och en kulsprutepistol, med tillhörande ammunition. Bild: Polisen

Man i släktnätverk åtalad för vapen- och narkotikabrott

En man i 40-årsåldern ingående i ett släktnätverk i nordöstra Göteborg åtalades på fredagen för grovt vapenbrott och narkotikabrott.
Två automatvapen och narkotika hittades i juni i Partihallarna, i lokaler som mannens företag disponerade.

I samband med polisens tillslag greps också en 62-årig man vid Partihallarna. Han betraktas av polisen som överhuvud för det kriminellt belastade nätverket. Den äldre mannen frigavs ur häktet i juli.

För två veckor sedan, lördagen 31 augusti, kom en 15-årig släkting till den nu åtalade mannen in på polishuset och anmälde att det är hans vapen som hittades i Partihallarna i juni.

Ett förhör hölls med pojken, en åklagare kontaktades och bestämde att ingen skälig misstanke fanns mot pojken.

Kom inte till förhör

Några dagar senare var pojken kallad till ett förhör, tillsammans med sina föräldrar. Hans advokat ringde och meddelade att pojken inte tänkte komma till något förhör så länge han var klassad som "annan" och inte som misstänkt.

Dagen därpå kom dock pojken till polisförhör. Där kunde han inte svara på några detaljerade frågor, och han fick därför gå hem igen.

Vid tillslaget i juni beslagtogs en Kalasjnikov och en kulsprutepistol, med tillhörande ammunition. Dessutom fann polisen 563 bensodiazepin-tabletter i ett förråd som tillhör den nu åtalade mannen.

Han nekar till såväl det grova vapenbrottet som narkotikabrottet och svarar "ingen kommentar" på de flesta av polisens frågor.

Inte hans förråd, enligt misstänkte

Vapnen och narkotikan fanns i ett förråd där också kartonger som tillhörde den åtalade mannens företag fanns.

I förhören hävdar mannen att det inte är hans förråd, nekar till att han haft tillgång dit, och säger att det tillhör en, inte närmare identifierad, en man vid namn Tarek.

Den åtalade mannen vägrar svara på de flesta av polisens frågor. Det förhör där den misstänkte säger något, bland annat nämner "Tarek", avslutas på följande sätt:

Polisen: – Är förhöret godkänt?

Misstänkte mannen: – Nej

Polisen: – Varför?

Den misstänkte: – Därför.

Nyligen dömd

Mannen i 40-årsåldern dömdes i maj till två månaders fängelse för olaga hot. En av hans söner son fälldes för misshandel i samma mål, efter ett bråk om en parkeringsplats på Kortedala Torg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.