Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Man hajar till om någon inte är rakad"

Att raka sig har blivit trend bland unga killar - något som tjejerna har gjort i åratal. - Jag träffar en tjej vartannat år som har en buske, säger barnmorskan Lena Sonesson.

I GP:s ungdomsenkät fick niorna för första gången svara på en fråga om hårborttagning i underlivet. Närmare hälften svarade att det är viktigt eller mycket viktigt att vara rakad.

Bland personalen på fem av Göteborgs ungdomsmottagningar som GP kontaktat är det ovanligt att träffa någon tonåring som inte bryr sig om sin hårväxt, särskilt mellan benen.

- Det finns en liten grupp som står för att ha hår, men den är väldigt liten. De flesta är noga med att det inte ska vara hår under armarna och inget hår får sticka ut utanför troskanten, säger Margrete Ölund, sjuksköterska på ungdomsmottagningen Väster.

Kollegan barnmorskan Lena Sonesson har samma erfarenhet.

- Ungdomar i dag tycker att det är jätteäckligt med hår och ber snarare om ursäkt för att de inte är nyrakade, säger hon.

Att tjejer rakar underlivet har pågått i minst tio år. Men det som kanske blivit mer vanligt enligt ungdomsmottagningarna är att killarna också vill vara hårfria. Erika Kaspersson är barnmorska på ungdomsmottagningen för Centrum, Majorna och Linné.

- I dag hajar man till om någon inte är rakad och det gäller även killarna.

Linnea Hedemyr, sjuksköterska och sexualrådgivare på ungdomsmottagningen i Gamlestaden, möter mest killar mellan 17 och 21 år. Hon tror att det finns flera orsaker till att killarna har hakat på den hårfria trenden. Det kan handla om allt från hur män framställs i reklam, där få uppvisar håriga bringor, till porrindustrin där rakade underliv är mer regel än undantag.

- Men jag tar inte upp rakningen om killarna inte själva har frågor, däremot ger jag tips när jag ser att någon har rakfinnar och småsår, säger Linnea Hedemyr.

För tjejerna var det stringtrosans ankomst under 1990-talet som var ett av skälen till den ökade rakningen. Könshåret upplevdes som missprydande och fult.

- Unga ser rakning som något naturligt. Hår är onaturligt. Har man inga problem med det så är det ingen fråga för oss. Då är jag mer orolig för när tjejer kommer och klagar på att deras blygdläppar är för stora och vill operera sig. I dag får inget sticka ut, säger Anna Kristensson, barnmorska på ungdomsmottagningen Hisingen.

Då och då kommer ungdomar för att be om råd. Ska jag raka mig eller inte, alla andra gör det?

- Vi säger varken bu eller bä om rakningen, utan fungerar som bollplank. Det viktigaste är att ungdomarna själva är nöjda med sin kropp, med eller utan hår, säger Anna Kristensson.

Samtidigt finns risker att raka sig i underlivet. Det påpekar flera av barnmorskorna som GP pratat med. Könshåret bildar en luftspalt mellan hud och tyg. Att ta bort det medför en större friktion som kan leda till hudinfektioner.

- Vi har ett par ungdomar varje vecka som tror att prickarna de fått är en könssjukdom. De är oroliga och förstår inte att det handlar om hårsäcksinflammationer på grund av rakningen, säger Adeleh Chashmmshi, barnmorska på ungdomsmottagningen i Örgryte/Härlanda.

Vid Malmö högskola genomfördes en undersökning 2008 bland 15-åriga flickors syn på sitt underliv. Den visade att 84 procent av de 128 flickor som svarade hade rakat underlivet, helt eller delvis. Var fjärde hade rakat sig sedan 12-årsåldern. Hälften hade eller hade haft medicinska problem till följd av rakningen.

En av dem som genomförde enkäten är barnmorskan Christina Ivestedt. Hon konstaterar att skolorna är dåliga på att informera om hårets funktion och riskerna med rakning.

- Vi pratar om all annan hygien i skolan, frågan borde vara en självklar att diskutera redan på mellanstadiet. Lärarna vet inte riktigt hur de ska hantera frågan och väntar till tonåringarna i åttan kommer till oss. Då är det för sent, då har många av flickorna rakat sig flera gånger om, säger hon.

I hennes undersökning hade 61 procent av flickorna skaffat sig information om rakning via nätet och främsta anledningen bakom rakningen av underlivet var hygienskäl.

För hudklinikens könsmottagning vid Sahlgrenska universitetssjukhuset är rakade underliv ingen stor fråga.

- Någon enstaka gång har vi haft en patient som fått problem och får man besvär får man väl låta bli. Hårsäcksinflammationer är inget farligt, men obehagligt. Folk får göra som de vill men får man besvär får man väl sluta, säger chef Petra Tunbäck, överläkare vid hudmottagningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.