Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg 20180814Bilbränder i Frölunda Bild: Anders Ylander
Göteborg 20180814Bilbränder i Frölunda Bild: Anders Ylander

Man häktad efter bilbränderna

En 20-årig man har häktats på sannolika skäl misstänkt för mordbrand efter bilbränderna som inträffade i Göteborg i måndags.
– Min huvudman förnekar brott både vad det gäller mordbrand och våldsamt upplopp, säger mannens advokat Ulrik Smedberg.

En 20-årig man ställdes inför häktningsdomaren i Göteborgs tingsrätt på fredagseftermiddagen. Där beslutades det att han ska häktas på sannolika skäl misstänkt för mordbrand, vilket är av den högre misstankegraden. Mannen misstänkts för att ha satt bilar i brand på en av platserna i Frölunda, Göteborg under måndagskvällen den 13 augusti.

– Min huvudman förnekar brott vad det gäller mordbrand, säger den misstänkte mannens advokat Ulrik Smedberg till GP:s reporter på plats.

Trots häktningsbeslutet såg advokat Ulrik Smedberg förhandlingen som en framgång.

– Värt att peka på är att han inte häktades för grov mordbrand och att rätten inte tyckte att det fanns grund för våldsamt upplopp, säger han.

Dessutom pekar advokaten på att 20 åringen ”bara” är misstänkt för brott på en av de två adresserna där bilbränderna inräffade i Frölunda.

LÄS MER: "Detta är det mest prioriterade just nu" – polisen om bilbränderna

"Finns en hotbild mot min klient"

När häktningsförhandlingen inleddes fick alla åhörare gå ut innan den misstänkte kom in i salen då rättens ordförande bestämde att hans identitet ska vara fortsatt sekretessbelagd. Advokaten Ulrik Smedberg påpekade att det har varit ett väldigt stort medialt intresse över målet.

– Jag har aldrig fått så mycket samtal av media, det finns en hotbild mot min klient, säger Ulrik Smedberg.

Avokaten begärde därför fortsatt sekretess för sin klient, vilket även kammaråklagare Mats Ihlbom gick med på. Därefter beslutade rättens ordförande Roy Johansson att sekretessen ska bestå tills vidare.

LÄS MER: Misstänkt bilbrännare fortfarande kvar i Turkiet

89 bilar brandhärjades

Det var vid 21-tiden under måndagskvällen som de första larmen om bilbränder på flera ställen i Göteborg kom in till räddningstjänst och polis. Flera vittnen hade hört höga smällar och sett svartklädda personer, vissa maskerade, lämnat platserna.

Totalt brann eller skadades 89 bilar i områden i Hjällbo, Eriksbo och Frölunda under måndagskvällen men enligt polisen är det osannolikt att samtliga bränder startades av samma personer.

LÄS MER: Släktnätverk tros ligga bakom bilbränderna

Fler misstänks vara inblandade

Som GP tidigare har rapporterat är polisens främsta arbetshypotes att ett kriminellt nätverk ska ligga bakom bilbränderna. Advokat Smedberg ställer sig frågande till uppgifterna om att hans klient ska vara kopplad till ett kriminellt nätverk.

– Det har inte presenteras något för mig om att så skulle vara fallet, säger han.

Den andre mannen som suttit anhållen, 19-åringen, har släppts av åklagaren, men är fortsatt misstänkt för inblandningen i bilbränderna.

– Bevisläget har inte varit tillräckligt starkt för att hålla kvar honom, men han är fortsatt misstänkt, har åklagaren Mats Ihlbom tidigare sagt till GP.

Den tredje mannen som i tisdags greps i Turkiet hade under torsdagen fortfarande inte återvänt till Sverige.

– Personen har inte återvänt till Sverige igen, vi kan inte påverka när den här personen dyker upp. Det ligger i Turkiets händer. Men vi är självklart intresserade av att förhöra personen när han anlänt till Sverige, sa åklagaren Mats Ihlbom under torsdagen.

Turkisk polis frihetsberövade även 18-åringens tre medresenärer som är 19, 20 och 23 år gamla. De betraktas också som intressanta i utredningen. Utöver dessa sex personer letar polisen efter ytterligare två kända personer som de tror har varit inblandade i bilbränderna.

LÄS MER: Stefan Löfven nattvandrade i Tynnered

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.