Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det misstänkta våldtäktsförsöket inträffade i stadsdelen Härlanda i Göteborg. När den utsatta kvinnan började skrika räddades hon av ett förbipasserande par. 

Man försökte våldta kvinna i Göteborg

En kvinna blev i natt utsatt för ett misstänkt våldtäktsförsök i Göteborg. Brottet avbröts när ett förbipasserande par hörde kvinnans rop på hjälp och ingrep. – Det här paret har gjort en jättebra insats. Man önskar att alla hade ingripit på det här sättet när någon skriker, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen.

Det misstänkta våldtäktsförsöket inträffade vid 3-tiden i natt i ett bostadskvarter nära idrottsplatsen Härlanda Park i Göteborg. 

Enligt anmälan försökte en man att dra in en kvinna i ett buskage. När kvinnan började skrika hörde ett förbipasserande par hennes rop på hjälp och ingrep. 

Paret hyllas av polisen 

– Pojkvännen i det här paret har sprungit efter mannen som försökte dra in kvinnan i busken och kvinnan i paret stannade kvar med kvinnan. Vi har varit ute och spanat i området, men har inte gripit någon, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst. 

Enligt Ulla Brehm ska den utsatta kvinnan inte ha skadats fysiskt vid angreppet. 

– Hon ska inte vara skadad och har inte behövts köras till sjukhus och någon fullbordad våldtäkt har inte skett. Vi har skrivit en anmälan om försök till våldtäkt. Det här paret har gjort en jättebra insats. Man önskar att alla hade ingripit på det här sättet när någon skriker, säger Ulla Brehm. 

Blev påhoppad bakifrån 

Kvinnan och mannen som räddade kvinnan berättar för GP att de var på väg hem efter en utekväll när de hörde kvinnans skrik. 

– Först trodde jag att skriket kom från någon fest. Men bara någon sekund senare lät skriken väldigt allvarliga. Vi sprang runt en buske och såg då den här killen och tjejen som fortsatte skrika, säger mannen i paret som kom till undsättning. 

Han berättar att den misstänkte gärningsmannen började springa så fort han såg att paret förstod vad som höll på att hända. 

– Han sprang åt mitt håll. Jag försökte putta in honom i en buske, men han ramlade inte och fortsatte springa. Då återvände jag till min tjej som tog hand om tjejen som blev attackerad, säger mannen. 

Hjälten: Hann inte tänkta 

Kvinnan i paret berättar att den utsatta tjejen var i chock efter händelsen. 

– Hon berättade att hon inte hade märkt att någon följde efter henne förrän den här mannen hoppade på henne bakifrån. Hon var väldigt ledsen. Hon berättade att hon var glad över att vi hade hört henne. Sedan kom även hennes syster dit, säger kvinnan. 

Både mannen och kvinnan i paret berättar att det var en självklarhet att agera när de hörde att någon behövde hjälp. 

– Vi han faktiskt inte att tänka. Vi började bara springa. Det känns väldigt tråkigt att man inte kan känna sig trygg när man går hem på kvällen som tjej. Jag gör inte det och jag vet många andra som känner likadant, säger kvinnan i paret. 

Mannen i paret berättar att han tillsammans med en granne som kom ut från sitt hus började leta efter gärningsmannen, utan resultat. Cirka tio minuter efter att paret ringde 112 anlände polisen enligt mannen med en hundpatrull till området. 

– De sa också att de hade en annan patrull ute och letade, säger mannen som uppskattar att den utsatta kvinnan var mellan 20 och 25 år gammal. 

Han beskriver fortsatt att den misstänkte gärningsmannen såg ut att vara mellan 25 och 30 år gammal. 

– Han hade glasögon, lite skäggstubb och var ganska kraftig om magen. Jag försökte hinna ikapp honom, men han försvann. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.