Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Under torsdagen meddelade Sahlgrenska universitetssjukhuset att en man som skadades svårt efter trafikolyckan i Landvetter har avlidit. Bild: Björn Olsson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Man död efter våldsamma kraschen i Landvetter

I helgen körde en personbil rakt in i en lastbil för att sedan krascha in i ett vägräcke i Landvetter. En man i 25-årsåldern, som av allt att döma körde bilen, skadades svårt. Under torsdagen meddelade Sahlgrenska Universitetssjukhuset att hans liv inte gick att rädda.

Det var vid ettiden under natten till lördagen som den allvarliga olyckan inträffade då en personbil som tre unga män färdades i körde rakt in i en lastbil längs riksväg 40.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter krocken åkte personbilen in i ett mitträcke och demolerades kraftigt. För att få ut männen som färdades i bilen tvingades räddningstjänsten klippa upp fordonet.

De tre männen som färdades i bilen kördes till sjukhus, värst skadad var mannen som satt fastklämd vid ratten.

Mannen, vars anhöriga är underrättade, har efter olyckan legat i respirator, men hans liv gick inte rädda.

När personbilen undersöktes av polis efter olyckan anträffades en pistol och ammunition under en av stolarna i fordonet.

Gängmedlemmar häktade för grovt vapenbrott

De två männen som åkte med som passagerare i bilen häktades med anledning av fyndet tidigare i veckan på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott.

De häktade männen har under de senaste åren enligt källor till GP tillhört kärnan av det kriminella nätverket som av polisen brukar benämnas som 435-gänget – ett gäng som framför allt verkat i Härryda kommun.

De misstänkta männen som är i 25-årsåldern har båda ett gediget brottsregister och har bland annat dömts för brott som rån och grov misshandel.

Under häktningsförhandlingen tidigare i veckan nekade de båda männen till brott. En av dem påstår sig ha lämnat sitt kriminella liv bakom sig och hävdar att han inte visste att det fanns ett vapen i bilen.

– Han har börjat arbeta och har kämpat för att ta sig tillbaka till rätt sida och har inte något att göra med det här vapnet, säger hans advokat Lars Halldin.

GP har sökt den andre mannens advokat.

Lastbilschauffören hörd

Parallellt med utredningen gällande grovt vapenbrott har också en förundersökning gällande vårdslöshet i trafik inletts för att få klarhet i hur olyckan inträffade. Utredningen leds av Andreas Gabrielsson vid trafikutredningen i Göteborg.

Gabrielsson berättar att inledande förhör har gjorts med bland annat lastbilschauffören, som inte är misstänkt för brott, och att den demolerade personbilen har tagits i beslag för teknisk undersökning.

– Chauffören är hörd. Han har kört ett långt ekipage och har bara märkt hur det har gungat till i samband med olyckan. I nuläget vet vi inte exakt hur det här har gått till. Vi ska också höra vittnen, men det är lite oklart om något har sett själva händelsen eller först kommit till platsen efteråt, säger Andreas Gabrielsson.

Han berättar också att polisens uppfattning i nuläget är att det är den avlidne mannen som körde bilen.

– Räddningstjänsten fick ju klippa i bilen för att få loss personerna och det är därför osannolikt att någon skulle kunna ha bytt plats med honom, säger Andreas Gabrielsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.