Man död efter att ha tänt eld på sig själv

En man satte eld på sig själv i Domkyrkan i Göteborg under tisdagseftermiddagen. Mannen fördes till Sahlgrenska för vård, men under onsdagen kom besked om att mannen avlidit.

ANNONS
|

Texten börjar under tv-inslaget

Domkyrkan är stängd under onsdagentill följd av den tragiska händelse som utspelade sig där under gårdagen. Polisen lyckades aldrig förhöra den äldre mannen grund av hans skadeläge. Han vårdades påSahlgrenska, men dogtill följd av sina skador.

– Mannen är avliden, bekräftar polisens presstalesman Hans Lippens.

Det var strax efter lunch på tisdagen somlarmen började komma in frånfolk som sett en brinnande person springa ut från Domkyrkan. Flera i personalenbefann sig i kyrkan vid tillfället.Domprosten Karin Burstrand var uppe på läktaren när hon plötsligt hörde skrik.

–När jag öppnar dörren ser jag att det brinner för fullt i koret. Det var lågor som varfem meter höga, berättar Karin Burstrand för GP.

ANNONS

Så tillägger hon:

–Det var svårt att bedöma vad det var som brann för det var en enda stor jättebrasa inne i kyrkan.

Personalen hjälptes åt att släcka Domkyrkan

Hon sprang ner för trapporna i syfte att släcka elden, men precis när hon kommit ner sprang den brinnande mannen ut. Karin Burstrand agerade instinktivt.

– Jag sprang efter, men när jag kom fram till dörren såg jag precis hur hanla sig på marken och att folk kom till hans undsättning.

Hon vände omoch sprang tillbaka in i kyrkan. Den var fullkomligt rökfylld, enligt Karin Burstrand.

–Lyckligtvis hade mina kollegor släckt elden.En av medarbetarna hade kommit med brandsläckare och den andra släckte elden på den mattan som låg i koret. Den hade stått helt i brand, förtydligar Burstrand.

Samtliga i personalen blev väldigt illa berörda av det som hände.Hur länge Domkyrkan kommer att hålla stängt är oklart.

–Räddningstjänsten gjorde ett jättebra jobb och tömde kyrkan på rök. De ställde två fläktar här som blåste ut alltsammans. Vi hoppas kunna öppna på fredag eller lördag som senast, upplyserdomprost Burstrand.

För alla som på något sätt känner sig berörda av händelsen bjuder kyrkan in till ett kort samtalpå måndag 9 oktoberklockan 17 i Domkyrkan.

– Då kan folk ställa frågor eller prata om det som hänt, avslutar Karin Burstrand, domprost i Domkyrkan.

ANNONS
ANNONS