Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mammornas historia: Polisen blev vändningen

Pojkarna fastnade på övervakningsfilmen och identifierades. GP har träffat två mammor som är tacksamma att polisen uppmärksammade deras barn på spårvagnen.

Sara fick Robin när hon var 20 år och de har alltid haft en tajt relation. Det finns nästan inget som sonen inte berättar. De delar till och med samma mejladress och alla Facebook-meddelanden han får går via Sara.

- Självklart ska barnen ha privatliv, men det är viktigt att ha koll. Det var inte länge sedan jag själv var ung, säger hon.

I dag har Robin inte gått till skolan. Ännu en dag när han inte orkar gå upp ur sängen.

Sara vet vad det är som gnager inombords.

Sedan de flyttade till stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo har det gått utför för Robin. Tidigare bodde familjen i en kranskommun till Göteborg.

Då var han en helt annan kille.

- Han var barn. Han spelade fotboll på gården, var med sina syskon och skötte skolan, säger Sara.

Läs också: Mamma Lina: "Jag är förbannad och besviken"

När de flyttade bytte Robin också skola. Något Sara ångrar djupt. Klimatet var hårdare och han tvingades göra saker för att få vara med. När han sade nej fick han stryk eller blev av med något. Sara säger att han knappt vågade använda nya kläder.

- Han har blivit av med jeans och tvingats snatta år de äldre killarna.

Sara märkte ytterligare en förändring i början av året. Den mjuka och goa Robin var borta. Inför sina nya kompisar var han tyken mot sin mamma. Han var ute längre på kvällarna och hon kände att något inte stämde.

När Sara konfronterade honom kröp sanningen fram. Han berättade om koppelåkning på spårvagnen och att han varit med om att slå ut en ruta för att kunna åka på utsidan av vagnen. Sara blev vansinnig.

- Jag sade till honom att det är jättefarligt att åka så och han fick utegångsförbud.

Senare berättade han också att han tvingats testa drogen skunk.

- Han sade att han låtsastog ett bloss. Om han hade sagt nej hade han fått stryk. Men att de ändå fick honom att göra det, det trodde jag aldrig.

Sara skickade honom till morfar på landet i några dagar.

När polisen berättade att Robin var misstänkt för skadegörelse på spårvagnen och att han umgicks i fel kretsar blev hon inte förvånad.

- Jag har gått med på att betala. Har man gjort det får man ta det och det vet han också. Hans månadspeng kommer att dras in. Jag har också önskemål om att han kan få städa på spårvagnarna och be en av förarna om ursäkt.

Men Robins ångest finns kvar. Han såg när en man misshandlades på vagnen.

- "Jag vet att jag kunde ha sagt nej, men då hade jag fått stryk." Så säger han till mig.

Vid flera tillfällen har hon själv sett hur stökigt det är på spårvagnen och sagt till.

Varför är det stökigt just i västra Göteborg?

- Det är väl enklast, det är ingen hårdbevakning här som i andra stadsdelar. Fler föräldrar måste visa sig ute på lov och på helger. Jag hade gärna sett uniformerad polis och vakter på de värsta linjerna och i stadsdelen.

Sara vill inte att Robin och hans syskon ska växa upp här. Det är för mycket grupptryck och föräldrar som inte har tid. Hon är också orolig för vad skolan klarar av att hantera.

- Jag skyller inte på skolan, personalen vet att Robin har det tufft. Men skolan har inte resurser att hjälpa alla.

Hon pratar om en tickande bomb i området där småbarn leker gäng och dras med när de äldre vill ha hjälp med "småsysslor."

Robin hittar på undanflykter för att inte träffa kompisarna på helgerna.

Sara är ensamstående, men har ett bra kontaktnät med syskon och föräldrar. Hennes pappa har kommit med ett generöst erbjudande och köpt ett litet hus utanför Göteborg till henne. Målet är att flytta före sommaren.

- Jag kan aldrig skydda min son från livet, men jag kan se till att han får en så bra uppväxt som möjligt, säger Sara.

Fotnot: Sara och Robin heter egentligen något annat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.