Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Mamma Hildegard om sonen: "Han var fantastisk”

Per Nattvide, 43, dog i tjänsten i samband en polisjakt i östra Göteborg under söndagen. Under måndagen höll hela Sveriges poliskår en tyst minut för kollegan. – Det blir en stor saknad efter honom när han inte finns kvar, säger hans mamma Hildegard Krebbs.

Göteborgspolisen Per Nattvide, 43, jobbade som polis i 18 år. Under söndagen miste han sitt liv i en polisjakt i östra Göteborg efter ett väpnat rån.

Per Nattvide blev i samband med händelsen påkörd av en bilist. Han fördes med ambulans till sjukhus, men polismannens liv gick inte att rädda. Händelsen har av polisen kallats för en olyckshändelse. 

Av sin familj beskrivs han som positiv, rolig och intelligent – och som en person som kämpade för rättvisa.

LÄS MER: Polisen Per, 43, dog i tjänsten

"Det kunde inte vara min son"

Det var en helt vanlig söndagkväll när hans mamma Hildegard Krebbs var ute på en promenad med sin sambo. Plötsligt möttes de av en polisbil som körde in på uppfarten till deras hus.

– Jag har bråkat lite med en parkeringsvakt, så jag trodde det var därför. Sedan sa de till mig att jag skulle sätta mig ner, och jag tyckte att de gjorde lite för stor sak av det här och tänkte att så allvarligt är det väl inte, säger hon och fortsätter:

– Men sedan sa de att min son har gått bort. Jag kunde inte tro på dem, det kunde inte stämma. Jag tänkte att de hade fått fel identitetshandlingar, det kunde ju inte vara min son. Att en sådan levnadsglad person skulle vara borta, det går inte att förstå, berättar hon.

Efter det tragiska dödsbeskedet åkte hon med poliserna för att själv identifiera att det var hennes son som hade mist livet.

– Jag hoppades in i det sista att det inte skulle vara han. När man står där, så kommer man på så många saker man skulle ha sagt men aldrig sa till honom, alla tack han borde ha fått för allt han gav... Det finns så mycket jag hade velat säga till honom.

Kvar efter sig lämnar han två söner, sex och nio år gamla.

Stor saknad

Polisyrket var väldigt viktigt för honom, från att han var ett litet barn visste han att han ville arbeta som just polis och den drömmen gick till slut i uppfyllelse, berättar mamman. 

– Han ville alltid arbeta som polis. Han gick lärarhögskolan men kände efter ett tag att det var polis han ville arbeta som. Det var polis som var det rätta yrket för honom.

De senaste åren spenderade Per Nattvide mestadels i yttre tjänst och enligt hans mamma, var det där han trivdes som bäst.

– Han tyckte det var viktigt att göra insatser. Det är oftast yngre poliser som är ute och jobbar i yttre tjänst vid insatser, men han ville göra det, som nu när han jagade och sprang efter de här personerna. Han ville röra på sig, säger hon.

Till vardags var han en aktiv person som hade ett stort intresse för framförallt simning. Han uppmuntrade även andra personer i sin omgivning att leva sunt.

– Hans fysik och kropp var väldigt bra. Han var en väldigt duktig simmare och har fått flera medaljer genom åren. Det var viktigt för honom att leva sunt och han drack ingen sprit. 

Hon beskriver hans personlighet som ödmjuk och berättar att han var en bra lyssnare.

– Han lyssnade alltid på alla och gav goda råd. Han pratade och tröstade mig när jag var ledsen. Han var en fantastiskt glad och öppen person som alltid vände allting till det positiva. Det blir en stor saknad efter honom när han inte finns kvar, det är väldigt ledsamt, säger hon.

Tyst minut

Under måndagen hölls en tyst minut vid Gustaf Adolfs torg i Göteborg, som inleddes vid klockan tolv. De poliser som inte kunde närvara på plats höll en tyst minut samtidigt på respektive ort.

På torget stod under måndagen en stor del av Göteborgs poliskår enade och sörjde sin kollega.

Klas Friberg, regionpolischef för polisen i region Väst, beskrev tidigare kollegan, som tidigare arbetat på Hisingen och sedan några år tillbaka varit stationerad i centrala Göteborg:

– Det här är en pressträff vi gärna hade avstått från att hänvisa till. Det är en tragisk händelse vi har varit med om, en medarbetare har avlidit. Det är ofattbart sorgligt.

GP har varit i kontakt med anhöriga som har godkänt publicering av namn och bild. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.