Malmö fångar upp ensamkommande

I Stockolm finns liknande problem som de i Nordstan. Men i Malmö har man hittat ett sätt att nå fram till ensamkommande unga innan de hamnar snett.

ANNONS
|

I Stockholm åker många till T-centralen och Sergels torg, centrala knytpunkter som är lättillgängliga för unga som mår dåligt, har ett missbruk eller vill träffa likasinnade. Där har man jobbat hårt med uppsökande insatser, för att motverka att unga etablerar sig i en destruktiv miljömed kriminella inslag.

– I dag är Sergels torg och citykärnan i Stockholm miljöer där vi ser liknande problem som de ni har i Nordstan. De ligger centralt, det finns kriminalitet, öppen droghandel, vissa former av prostitution och vuxna missbrukare som integrerar med ungdomar, säger Mikael Jeppson.

Han är enhetschef på Framtid Stockholm,enenhet inom encentral fackförvaltning som bland annat jobbar med uppsökande insatser för unga i stadens riskmiljöer.

ANNONS

Jobbar förebyggande

De har jobbat med ensamkommande i många år.

– Många ensamkommande har en relativt ordnad boendesituation, men de kanske inte har något att göra på sin fritid och vill träffa andra i samma situation. På sådana mötesplatser är chansen större att man dras in i problem, eftersom det finns dåliga inslag i miljön, säger Mikael Jeppson.

Förutom att söka upp unga i riskmiljöer, har man också satsat på att utbilda personalen på boenden för att de ska kunna ge stöd åt de som mår dåligt.

– Vet personalen att de har varit på plattan, kanske de ska ha bättre uppsikt på dem när de kommer hem. Är de i bra skick? Kan det vara alkohol eller droger inblandat? Det är viktigt att de är ett bra stöd för unga som är här utan vårdnadshavare.

LÄS MER: Här besöker statsministern Nordstan

Malmö har lyckats

I Malmö finns ingen motsvarande mötesplats för unga.

– Vi har ett nära samarbete med fältarbetare i Malmö och vad jag vet finns det inte någon specifik plats där man samlas. De hänger runt på olika ställen i stan, precis som andra unga, menar Henrietta Josefsson, enhetschef för integration och boende.

Små boenden med mycket personal och utbildningsinsatser för att upptäcka psykisk ohälsa kan vara en anledning till att man lyckats undvika en destruktiv mötesplats för de unga.

ANNONS

– Vi jobbar väldigt hårt för att alla ska ha tillgång till aktiviteter på sin fritid, precis som alla andra Malmöbor. Det tror vi främjar ohälsa på olika sätt. Det gäller att hålla dem sysselsatta, säger Henrietta Josefsson.

LÄS MER: Ungdomar i Nordstan lever nära knarkmissbruk

Det finns också en ordnad mötesplats i Malmö, som drivs ideellt av före detta ensamkommande som nu är vuxna. Dit kommer ensamkommande från hela Skåne på helgerna, för att ta del av aktiviteter och träffa varandra.

– Är man helt ny i Sverige är det inte så lätt att bara komma till en förening en dag. Då kan en ordnad plats där andra ensamkommande finns vara en bra väg in, säger hon.

ANNONS