Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Majorna skräpigast i stan

Göteborg skräpas ner allt mer och värst är Majorna. Det ligger mer än dubbelt så mycket fimpar och snus på Majornas gator än i andra stadsdelar. Trygg, vacker stad vill ta nya krafttag inför 2017.

Majorna utklassar både Lundby och Centrum i att skräpa ner sin egen stadsdel. Det visar mätningar från SCB, Håll Sverige Rent och Trygg, vacker stad.

De mäter hur mycket skräp det ligger per 10 kvadratmeter och vilken typ av skräp det är. På ett år har det ökat med nästan två och ett halvt skräpföremål per 10 kvadratmeter i Göteborg. Största delen av ökningen står Majorna för.

– Det är tråkigt att det ser ut så. Vi har ett ansvar för tryggheten och det kan kännas otryggt om det är nedskräpat, säger Bosse Parbring (MP), ordförande i Majorna-Linnés stadsdelsnämnd. 

Det är svårt att säga varför det ökat i just Majorna, men en orsak kan vara nöjeslivet.

– Restaurangerna och utelivet där påverkar såklart. Det samlas mycket folk som inte tänker på var de slänger skräpet, säger Mathias Stenback, projektledare på Trygg, vacker stad.

 

Cigarettfimpar vanligaste skräpet

Den största sopboven verkar vara tobak. Enligt SCB är mer än vartannat skräp på Sveriges gator cigarettfimpar och det är just cigarettskräpet som ökar i Göteborg. I Majorna finns det mer än sju och en halv fimp per 10 kvadratmeter, jämfört med Centrums dryga två och Lundbys tre. Men Majorna står även för mest skräp i nästan alla kategorier jämfört med de andra, inte bara cigaretter utan även snus, metall, mjukplast, organiskt skräp och glas.

– Krogar bidrar till nedskräpningen av fimpar, det kan se liknande ut runtom Andra Långgatan och Avenyn. Vi har ju papperskorgar som vi hoppas att folk ska fimpa och aska i, säger Mathias Stenback.

De hittade flest slängda cigarretter i Majorna vid hörnet Hägergatan och Slottsskogsgatan. I Centrum var det där Södra Larmgatan slutar och Hvitfeldtsgatan tar vid och i Lundby vid korsningen Brantingsgatan och Fjärdingsgatan. Varför nedskräpningen blivit värre i Göteborg i år finns det ännu inte någon bra förklaring på men Mathias Stenback och Trygg, vacker stad planerar för att nästa år ska bli bättre.

– Folk skyller på att de är lata. Så vi vill synas och ha en diskussion med medborgare för att de ska tänka mer på var de slänger sitt skräp, säger han.

 

Ofta fastighetsägarens ansvar

Vad det gäller fimpar runt restauranger och krogar är det ofta fastighetsägarens ansvar att hålla rent där - något som inte alla har koll på.

– Många vet inte att de har ett ansvar att städa. Vi aktar oss för att komma med böter eller bli aggressiva utan försöker i stället upplysa fastighetsägare om att de har ett ansvar, säger Mathias Stenback.

Bosse Parbring i Majorna-Linnés stadsdelsnämnd pekar också på skolor som jobbar aktivt mot nedskräpning.

– Skolorna gör insatser genom att gå runt och städa upp för att barnen ska få en medvetenhet kring att inte slänga saker på gatan, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.