Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

60 procent svarade antingen
60 procent svarade antingen "Ja, absolut" eller "Ja, troligen" på frågan "Anser du att tiggeri ska förbjudas i lag?" 39 % svarade antingen "Nej, troligen inte"" eller Nej, absolut inte". Den ojämna totala procentsatsen beror på ett avrundningsfel. Bild: Kent Eng/TTELA

Majoritet av göteborgarna är för tiggeriförbud

6 av 10 göteborgare är positiva till ett tiggeriförbud. Det visar en opinionsundersökning av SKOP som Moderaterna i Göteborg har beställt. Partiet driver sedan en tid tillbaka frågan om ett tiggeriförbud i centrala Göteborg och på riksnivå ett nationellt förbud.

Moderaterna i Göteborg skickade under torsdagen ut resultatet av opinionsundersökningen i ett pressmeddelande. Samma dag ska frågan om ett tiggeriförbud i centrala Göteborg behandlas i kommunfullmäktige.

Enligt kommunalrådet Jonas Ransgård (M) är resultatet av undersökningen ett tecken på att den allmänna opinionen har svängt i frågan.

– Jag tror att allt fler inser att tiggeri inte är en väg ur fattigdom, säger han.

Överens om att mer måste göras i Europa

Kommunalrådet anser att man istället borde sätta press på länder i Europa att sluta med diskriminering och att ta hand om sin befolkning.

– Ser man till Bulgarien och Rumänien är bägge länderna nettomotagare av EU-medel. Det vore rimligt att man kopplar det till de här frågorna, säger Jonas Ransgård.

Moderaten får stöd i att mer behöver göras på europeisk nivå av Daniel Bernmar (V). Men när det kommer till att förbjuda tiggeri är det vänsterpartistiske kommunalrådet av en helt annan åsikt.

– De fattiga i Europa kommer inte att försvinna bara för att man förbjuder tiggeri, säger Daniel Bernmar.

Jonas Ransgård påpekar att något måste göras för att det i nuläget är en ohållbar situation för de som tigger men också de i omgivningen som påverkas.

– Människor ska kunna vänta på bussen eller spårvagnen utan att dra sig för att människor gång på gång kommer och ber om pengar, säger Jonas Ransgård.

– Jag har full förståelse för att fattigdom är obekvämt. Jag är lika obekväm med att få en reklampelare upptrycket i ansiktet, eller när jag möts av en telefonförsäljare. Det drabbas alla också av, säger Daniel Bernmar.

Men vad tänker du kring att 6 av 10 göteborgare ändå är mer positiva än negativa till ett förbud?

– Och 8 av 10 är emot vinster i välfärden. Ska vi basera vår politik på opinionsundersökningar har Ransgård och moderaterna en del att tänka på, säger Daniel Bernmar.

Vill förbjuda tiggeri centrala Göteborg

Moderaterna kommer alltså under torsdagen att driva frågan om ett tiggeriförbud i centrala Göteborg i kommunfullmäktige, vilket man uppfattar som möjligt utifrån nuvarande lagstiftning.

Enligt Jonas Ransgård är det viktigt att göra något åt tiggeriet ur en ordningssynpunkt. Men han menar också att tiggeriet för med sig problem som att tiggare utnyttjas och utsätts för kriminalitet.

Finns det inte en risk att ett förbud skulle kunna leda till en ännu större utsatthet hos den här gruppen? Att de i högre utsträckning skulle kunna utnyttjas och utsättas för kriminalitet?

– Vi ser inte att den risken är större än det ohållbara i att låta det vara som det är nu, säger Jonas Ransgård.

Äldre mer positiva till förbud än yngre

Undersökningen gjordes i november av SKOP som via telefon-, post- och webbenkäter har ställt frågan "Anser du att tiggeri ska förbjudas i lag?" till 800 göteborgare i åldrarna 18-84 år.

762 har valt att svara på något av de fyra alternativen "Ja, absolut", "Ja, troligen", "Nej, troligen inte" eller "Nej, absolut inte".

Enligt Örjan Hultåker, undersökningsledare på SKOP, finns det en felmarginal på ungefär plus/minus 3 procent. Det är dock säkerställt att en majoritet är mer positiva än negativa till ett tiggeriförbud.

Undersökningen visar också en tendens att äldre är mer benägna att vara för ett förbud än yngre. I svaren framkommer också att något fler kvinnor än män är emot.

– Men det är inga statistiskt säkerställda skillnader mellan män och kvinnor, säger Örjan Hultåker till GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.