Maj har mest varit kallare än normalt, och så ser det ut att fortsätta vara.
Maj har mest varit kallare än normalt, och så ser det ut att fortsätta vara. Bild: Jenny Ingemarsson

Maj är kallare än normalt

De som längtar efter sköna temperaturer som gör att man kan slänga av sig jackan och halsduken, och dra på sig shortsen – de får vänta ett bra tag till. Resten av veckan fortsätter på den inslagna vägen och till helgen blir det ännu sämre – om man inte älskar regn. Men kan finnas en liten, liten ljusning i nästa vecka.

ANNONS
|

April var kylig i Göteborg och maj har inte heller levererat någon värmebölja. Den kommande veckan ser inte heller ut att ge någon skön värme. Faktum är att maj är kallare än normalt, vilket nog många känner. Men det är inte ovanligt kallt, enligt Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

– Maj inleddes med ganska kallt väder, det var under det normala. Sen blev det varmare mellan den 10 och 14 maj, för att sen bli kallare än normalt igen, som nu.

Moa Hallberg, meteorolog på SMHI ger oss inte mycket hopp om värme i Göteborg framöver.
Moa Hallberg, meteorolog på SMHI ger oss inte mycket hopp om värme i Göteborg framöver. Bild: SMHI

Normalt brukar det vara 15 till 17 grader i mitten av maj, men nu ligger temperaturen mer på 10 till 15 grader på dagarna, om solen tittar fram.

ANNONS

På tisdagen var det som mest 15 grader i Göteborg, samma datum förra året var det 13,4 grader. Men 2019 var det en mer behaglig temperatur, för då var det 21,2 grader, för att inte tala om rekordåret 2018, då kunde man njuta av 21,8 grader den 18 maj i Göteborg.

I slutet av maj 2018 var det över 30 grader i Göteborg.

LÄS MER:Nu har sommaren kommit till Göteborg

Varmt i Grekland

Den riktiga värmen på närmare 30 grader hittar man bland annat i Grekland och på Cypern. På franska rivieran ligger temperaturen på runt 20 grader. Det är även väldigt varmt på sina delar i Ryssland, men de varma luftmassorna är inte på väg till oss, enligt Moa Hallberg.

Så för de som hoppas på lite behaglig majvärme i Göteborg får vänta ett bra tag till. På onsdagen spricker det upp och blir lite sol och temperaturen kan hamna på 15 grader, men mer sannolikt blir det mellan 10 och 13 grader. På torsdagen blir vädret ungefär likadant.

Till helgen kommer det in ett lågtryck med en del sammanhängande regn och blygsamma temperaturer på runt 10 grader.

– Det kan bli 5 till 15 millimeter regn på sina håll i Göteborg på fredag och lördag, säger Moa Hallberg.

ANNONS

Kyligt nästa vecka med

Inte heller nästa vecka ser ut att leverera bättre väder, men Moa Hallberg ger oss ändå en liten strimla av hopp när hon säger att i slutet av den här tio-dygnsprognosen kan det komma in lite mildare luft från väst.

Men det är så långt bort att det är osäkert.

Enligt Moa Hallberg kan temperaturen vända ganska snabbt från låga till höga temperaturer eftersom vi snart är inne i sommarens första månad. I mitten av juni ska temperaturen ligga på i snitt 19 grader.

LÄS MER:Varning för getingsommar – så angriper du bon

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS