Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Magnusson (M) vill skärpa kraven på nyanlända

Hampus Magnusson (M) vill införa en integrationsplikt liknande den som finns i skånska Vellinge. Det innebär att nyanlända som uteblir från samhällsorienteringen riskerar att förlora sin bostad.

– Det här är ingenting annat än en flirt med SD-väljare. Jag blir bara irriterad när jag ser det, säger Jonas Attenius (S), biträdande kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och vuxenutbildning.

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Hampus Magnusson (M) att Göteborg ska införa en integrationsplikt för nyanlända. Konkret handlar det om att deltagande i en kurs i samhällsorientering och SFI ska vara obligatoriskt. I princip är deltagandet obligatoriskt redan i dag, men Hampus Magnusson vill se tydligare konsekvenser för den som uteblir.

– Det handlar om att skicka en tydlig signal om vad som gäller, säger han.

Obligatoriskt test

Han vill också att dagens samhällsorienteringskurs ska följas av ett test, som måste klaras av innan kursen kan anses som avklarad. Den som misslyckas får göra om.

Nyanlända som befinner sig i etableringsfasen får sin ersättning från staten. Kommunen står endast med bostad – och den menar Magnusson att man bör dra in för personer som uteblir från utbildningen. Om det handlar om personer som lämnat etableringsfasen och får försörjningsstöd är tanken att det ska dras in.

– Jag tror att det varit för slappt. Vi måste vara glasklara med vad som gäller: vi erbjuder möjligheter, men det finns också skyldigheter, säger Hampus Magnusson.

Viktigt förstå vår syn på jämställdhet

Han säger att det i slutändan handlar om att ge fler en chans att komma in i samhället och på arbetsmarknaden. Och att en del i det är att lära sig språket och svenska värderingar. Inte minst trycker han på att vikten av att förstå vår syn på jämställdhet och homosexuellas rättigheter.

Men hur rimmar hot om indragen bostad med stadens ambition att inte vräka barnfamiljer?

– Vi är inte ute efter att vräka någon och det vore väl väldigt oansvarigt att försätta sin familj i den situationen. Det tror jag de allra flesta förstår.

Hampus Magnusson säger att han hoppas att Socialdemokraterna kan ta sig ur "den rödgröna tvångströjan" och stötta förslaget – och pekar på att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tidigare uttalat sig för att vi behöver stärka orienteringen i svenska värderingar för nyanlända.

"En falsk bild"

Men Jonas Attenius (S) ser det som helt uteslutet att hans parti kommer att stötta motionen.

– Den ger sken av att det skulle vara kravlöst i dag, men det är en falsk bild. Det här är bara ett slag i luften.

Han säger att det redan i dag är obligatoriskt att delta i samhällsorienteringen och att den som uteblir kan få indragen etableringsersättning. Sedan den 1 januari i år finns det dessutom en utbildningsplikt för nyanlända som saknar grundskolekompetens.

– Den nuvarande regeringen har genomfört stora förändringar. Det är inte kravlöst i dag, säger Jonas Attenius.

Odenjung tveksam

Det är inte ens säkert att Hampus Magnusson får alla allianspartier med sig. Helene Odenjung (L) säger att det är viktigt att fler lär sig svenska och får sina första jobb. Och hon är för motprestation för att få försörjningsstöd. Samtidigt är hon lite tvekande inför förslaget om integrationsplikt.

– Är det ens möjligt att dra in bostaden för att man inte klarar prov i samhällsorientering eller sfi? säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.