Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus vill hjälpa flyktingar - får inget gehör

Många vill erbjuda flyktingar boende. Magnus Jildin har 300 kvadratmeter som står tomma men får inget gehör från myndigheterna. – Jag blir så frustrerad, säger han.

Flyktingsituationen i Göteborg blir mer och mer akut. Senast kom larmrapporter från Migrationsverket i Kållered där barn fick sova på asfalten och utomhus i partytält. Samtidigt finns det många människor med tillgång till lokaler som är beredda att hjälpa till men som inte får något gehör hos myndigheterna.

En av dem är Magnus Jildin som har en 300 kvadratmeter stor lokal i centrala Göteborg, där han tidigare har bedrivit barn- och ungdomsverksamhet, som står tom just nu. Där finns värme, vatten, duschmöjligheter och toaletter.

– Jag har försökt att ta kontakt med migrationsverket. Jag har ringt sex, åtta gånger de senaste veckorna. Jag blir bara kopplad runt och får inget besked, säger Magnus Jildin.

Han menar att det är uppenbart att myndigheterna inte klarar av situationen som den är just nu.

– Jag blir så förbannad. Man ser bilderna på treåringar som ligger där på asfalten. Den mänskliga biten har tappats fullständigt, säger Magnus Jildin.

– Och så säger migrationsverkets generaldirektör på en extrainsatt presskonferens: "Läget börjar bli akut". Och här står Magnus med en tom lokal men det är ingen som hör mig. Det är dags att agera nu, säger han.

– Min utmaning till Migrationsverket är: Skicka hit en handläggare så att flyktingar inte behöver sova på gatan, säger Magnus Jildin.

På Migrationsverket vill man i går inte kommentera det enskilda fallet då man inte vet vem Magnus Jildin har pratat med.

– Rent generellt är situationen mycket ansträngd nu och regionvis har vi varit i kontakt med respektive länsstyrelse, som i sin tur har pratat med de olika kommunerna, för att få en uppfattning om hur många evakueringsplatser vi skulle kunna nyttja om våra egna boendeplatser tar slut. Vi tecknar nya avtal nästan varje dag. Men vi är i ett väldigt ansträngt läge. Och vi tror att vi inom närtid kommer att behöva ha hjälp av olika aktörer för att kunna lösa boendefrågan, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

På Migrationsverket förklarade man också i veckan att man hade överrumplats av den senaste tidens stora ökning av asylsökande.

– Läget är ansträngt just nu men vi ska omfördela resurser för att lösa det här, sa regionchefen i Väst, Marcus Toremar, då.

Samtidigt som myndigheterna har svårt att klara av situationen med asylsökande har också frivilligorganisationen Refugees Welcome to Gothenburg uppmärksammat situationen för flyktingar som kommer till Göteborg, men som inte söker asyl här.

Efter detta larm har den rödgröna majoriteten i Göteborg gått ut med att stadens insatser ska utökas som GP skrev om i lördags.

– Vi arbetar just nu för att barnfamiljer på flykt ska kunna erbjudas ett tryggt och säkert akutboende där de kan sova ut, innan de åker vidare eller söker asyl hos Migrationsverket, skriver Marina Johansson (S) i ett pressmeddelande.

– Det är absolut inte tillräckligt om man ser till hur många som kommer. Att inte lösa de här problemen strider mot de mänskliga rättigheterna. Alla människor måste få sina basala rättigheter tillgodosedda, säger Pernilla Stammler Jaliff, pressansvarig för frivilligorganisationen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.